Dürüst mağdur, uyanıklar kârlı

Vergilerini, sosyal güvenlik primlerini, cezalarını, devlete, bankalara, özel kişilere, şirketlere, belediyelere ödemelerini aksatmadan düzenli yapan dürüst vatandaşlar 16 yıldır 16 yıllık AKP iktidarında çıkarılan mali aflar ile hep mağdur edildiler.

Çünkü bunları yapmayanlar hep af edildiler, uzun vadeli taksitlerle borçlarını ödemeleri sağlandı.

Cumhuriyet tarihi boyunca yaptıkları inşaatların, konutların gerek devlete gerek belediyelere her türlü vergi ve harçlarını ödeyen dürüst vatandaşlar mağdur edildiler.

Çünkü İmar Barışı adı altında çıkarılan imar affı ile kaçak ve izinsiz konut, inşaat yapanlar ile aynı miktarda harç ödeyerek yapı kullanım belgesi alabilecekler.

Dürüst vatandaşlar:

- Vergilerini zamanında aksatmadan düzenli öderler,

- Sosyal Güvenli Kurumu (SGK) primlerini aksatmadan düzenli öderler,

- Yapılarının her türlü inşaat izinlerini alarak inşaata başlarlar,

- Harçlarını ve vergilerini zamanında ödeyerek iskân müsaadelerini alırlar,

- Konutlarının, arsalarının emlak vergilerini düzenli öderler,

- Araçlarının muayenelerini ve sigortalarını zamanında yaptırırlar,

- Yıllık motorlu taşıt vergilerini gününde öderler,

- Bankalara bireysel kredi ya da kredi kartı borçlarını düzenli öderler,

- Ticaret yapanlar çek ve senetlerini günü gününe öderler,

- Sanayi ve Ticaret Odaları, Borsalar ve Barolar gibi Meslek Odalarına yasalar gereği zorunlu olan aidatlarını zamanında öderler,

- Kira geliri olanlar vergilerini düzenli öderler,

- Otoyol geçiş ücretlerini zamanında öderler,

- Trafik cezalarını, karayolları taşıma ihlal cezalarını gününde öderler,

- Evlerinin aidatlarını, elektrik, telefon, su paralarını zamanda öderler,

- Yaptıkları tüm ticareti ve alışverişi faturalı ve fişli yaparlar,

- Vatani görevlerini kaçmadan, bedel ödemeye gerek kalmadan gururla yaparlar.

Uyanık ve yüzsüz vatandaşlar:

- Yukarıda saydıklarımın çoğunu zorunlu kalmadıkça yapmazlar,

- Af yasaları ile taksitle ödeme yapmak için seçim dönemlerini beklerler,

- Devletin arsasına bir hane gecekondu yaparlar, af çıkar, müteahhide kat karşılığı verir arsa büyüklüğüne göre en az 4-5 daire alır,

- Faturasız alır, faturasız satar, KDV filan ödemez,

- Ticari faaliyetinde vergi kaçırmak için her şeyi yapar,

- Lüks evlerde oturur, gayriresmi yollardan ithal edilen lüks araçlar kullanırlar,

- Bedelli askerlik yaparlar.

Mağdur vatandaşlar:

- Ülkeyi idare eden hükümetlerin hatalı, yanlış ve beceriksiz kararları sonucunda zarar ederler, iflas ederler,

- Dövizle borçlanırlar, döviz patlar, şirketleri batar,

- Evleri, fabrikaları, makine ve teçhizatları icradan satılır ama borçlarının tamamını ödeyemezler,

- Mali aflara başvururlar ama emekli maaşları dışında bir gelirleri olmadığından bu aflarla da ödemelerini yapamazlar,

- Bankalara, eşe dosta borçlarını ödeyemezler.

'İmar Affı' yazıma uzmandan destek geldi

İmar barışı adıyla çıkarılan ve kapsamı itibarı ile cumhuriyet tarihi boyunca çıkan en önemli imar affı olarak değerlendirilen yasanın uygulamasının vatandaşların canını yakacağını yazdım.

Eski İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yüksek İnşaat Mühendisi Adnan Yılmaz'dan bir yazı geldi. Aynen yayınlıyorum:

"Yeni çıkan imar barışı kanununa göre yapılar iki kategoriye ayrılmıştır.

1.) Ruhsatsız ve iskânsız yapıların tamamı yani projesi olmayan, hiçbir şekilde yapı ruhsat harçları ödenmemiş kaçak yapılar; bu yapılardaki imar barışından alınacak bedel hesaplanması yapının ve arsa rayiç bedelinin toplam bedeli üzerinden konut ise %3 ticari ise %5 mali ceza şeklinde tanımlanmıştır.

2.) İkinci kategorideki yapılar ise yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni olan yapılar ama bu yapılardaki yapı kullanım iznine veya ruhsatına aykırı olan bölümler; bundaki hesap tarzı ise tüm alanın aykırılık teşkil ettiği varsayılan maliyet bedeline ve arsa rayiç bedeline oranın %3 veya %5'inin hesaplanması şeklindedir.

Çevre Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu ve il müdürlüklerine gönderilen broşürün ek 11. Madde gereği ruhsatsız yapılar kategorisine ruhsatlı olan yapıların da dahil edildiği yapıların tamamının farklı iki kategoride değerlendirildiği ancak bu iki kategorinin çıkan kanunun muhteviyatına aykırı olduğu görülmektedir. Bu kanunun özüne aykırıdır.

Bu değerlendirmede ruhsatlı yapıların, iskân almış yapılar ile aynı kategoride değerlendirilmesi gerekirken sanki hiç ruhsat almamış gibi verilmiş haklarının ellerinden alınması sureti ile onların gece kondu türevindeki yapılarla eş değer tutulmaları ve neticesinde belediyeden alınan bütün harçlar ve katılım bedelleri ödenmiş ve yapı denetim firmalarınca denetlenmiş resmi anlamda yapı kullanım belgesine haiz olan yapılar olmalarına rağmen, Çevre Bakanlığı ile İl Müdürlüğünün yanlış yorum yapmış olması neticesi ile ruhsatsız yapılar ile eş değer kabul edilerek binanın tamamı kaçakmış gibi yorumda bulunmak suretiyle fahiş bir bedel istenmektedir.

Bu da ruhsatlı yapılara yapılan açık haksız bir muameledir.

Bu babdan baktığımızda Ak Parti İmar Barışı düzenlemesi ile elde edeceği hizmetin neticesine ulaşamayacağını ve tamamen aksi yönde vatandaşın bedduasına muhatap kalacağını hali hazırda imar affı ile alakalı hiç kimsenin başvuru yapma arzusunda olmadığını gözlemlemiş bulunmaktayız.

Basit örnekle 150 m2 bir konut 1m2 kaçak yapmış olsa ancak ruhsatı olmasına rağmen iskan almamış ise bizim örneklediğimiz örnekte kıymetli bir arsa üzerinde ise 37.000 TL imar barışı cezası ödemesi gerekmektedir. Bu miktar kadar tapuda ödemesi ve projelendirmesi ayrıca gerekmektedir. Ancak televizyonlarda Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu miktarın 150 m2 bir ruhsatlı konut için 3.000-5.000 TL seviyesinde olacağı anlatılmıştır.

Yapılmakta olan tam olarak da bilinçsiz yapıldığı kanaatinde olmadığımdan, BU KANUNA AYKIRI yanlış yorumun düzeltileceğini umuyorum. Hürmetlerimle."

Yazarın Diğer Yazıları