Enflasyon, düzeni bile değiştirir

Büyük uzmanlar ekran gezintilerini sürdürüyor. Aralarında kendini dev aynasında görenler var. Bunlara "megaloman" demek yeterli. Program yöneticisi soruyor; "Ekonomi seçimleri etkiler mi?" Bizimki dikleşip, kasılıyor. Sonra çok bilmiş havalarda "Sanmıyorum. Etki etmez" diyor. Bu zat, Mehmet Ağar'ın partisinden milletvekili adayı olan biri. Barajda boğulunca, kendini Ak Parti'nin kollarına bıraktı. Yeni kulvarında yürüyor. Sıra hükümet icraatına geldi mi, kalkan görevine geçiyor. Bu siyasetçiye sormak istiyorum; "En son ne zaman alışverişe çıktın?" Bıraktık kazıkçı hipermarketleri mütevazı olanlara girdin mi? Örneğin BİM gibilere. Fazla detaylandırmaya gerek yok. Sadece yağ fiyatlarına baksın. Bakliyata da göz attı mı yeterlidir. Bir tek örnek vereceğim. Geçen Ramazan öncesi bir kilo nohut 4.95 idi. Şimdi 8.20 lira. Diğerleri de farksız.

Dünyada petrol fiyatları düştü, bizde türevlerinden elde edilen temizlik malzemeleri ok gibi. Dünya rekortmeni atlet Hüseyin Bolt'la yarışır hale geldiler. Özetlersek, evlerdeki yangını kontrol etmek artık mümkün değil. Çok yakında sandıkları kül eder. Kendilerini yenilmez zannedenler de yıkılıp giderler. Tabii şakşakçıları da birlikte.

Ortaya çıkacak tablo "Seçim sosyolojisinde mutlaka değişim yaratır". "Bir araya gelmeleri mümkün olmayanlar"ın aynı potada buluştuklarına tanık oluruz. Mutfak yangını Saadet Partisi ile Vatan Partisi'ni aynı yerde birleştirir. Bundan şüpheniz olmasın. İşsizlik de bu ortaklığa destek olur. Çok sevdiğim bir özlü sözü tekrarlamanın tam zamanı; "Aç fare, duvarı deler!".

***

Anketin ana hatları hazır

Ak Parti'nin "nabız yoklaması" büyük ölçüde tamamlandı. Erdoğan Türkiye'ye döner dönmez parti teslim edilecek. Pazar günü gerçekleştirilecek olağanüstü kongrenin konuşmasını bunu okuduktan sonra hazırlayacak. Her ne kadar kadınlar ve gençlere ağırlık verilse de, enflasyonla mücadele üzerinde önemle durması bekleniyor. Ak Parti'nin raporunda bu konu birinci derecede öncelikli. Görünen "fabrika ayarları"nın katlamalısını yaşayacağımız. İşin diğer önemli boyutu Atatürkçü kesimin gönlünün kazanılması.

TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın istifaya zorlanmasının ardında yatan ana neden de bu. Mustafa Armağan ve fesli-poturlu diğer danışmanların göreve atanması bu müdahaleyi getirdi. Tam bu noktada bir başka not düşmek istiyorum, TRT'nin muhasebecisinin zimmetine 50 milyon lira geçirip, ABD'ye kaçtığı haberi son bomba.

***

Bir boks maçı

Avni Yıldırım, son dönemin önemli boksörlerinden. Almanya alt yapısından yetişme. Genlerindeki Sivaslılık en büyük artısı. TV-8'in yayınladığı 16. maçını da galibiyetle tamamladı. Meksika'daki müsabakayı, bir Meksikalı boksör Marco Antonio Periban'la yapmak riskti. Bizimki, seyirci ve hakemlere rağmen kazandı. Kırk ülkede canlı yayınlanan oyunun tarihimizden semboller, bayrağımız ve İstiklal Marşıyla ön plana çıkarılmasını sevdim. Tek arıza anlatımdaydı. Bilgehan Demir'in ses tonu müsait değil. Spikerlik sınavına girse ilk turda yollanır. Dağarcığındaki kelimeler yetersiz. Dövüş sporları menajerliği yapması, yayını kurtarmıyor. Bu uyarımı Acun Ilıcalı'ya da yapıyorum. Amaç rating olduğuna göre, tedbir almasında yarar var.

***

Yürütmelere devam

Çocuk şovlarının ilgi görmesi, bütün kanalların dikkatini çekiyor. Pek çoğu bu işe soyundu. İki ekran Show TV ile TV-8 başı çekiyor. Merak ettiğim Warner Bross'a telif ödeyip, ödemedikleri. "The Ellen Degeneres Show" bu kuruluşun yapımı. "Çocuktan Al Haberi" dahil bizimkilerin tamamı aynı kaynaktan yürütme. Aradaki fark onlardaki ödüllerin büyüklüğü. Tabii bunlar ebeveynlere. Çarpıcı olan ödül arabaların hepsinin kırmızı olması.

***

ÖZEL NOT: Prof. Ergün Yıldırım'ın tuhaf aksanının nedeni anlaşıldı. Yıldırım'ın babaannesinin adı Bayzar. Yani bir Gregoryan. Demek ki vurgulamaları aileden geliyor.

...

Balıkesir Valiliği'ndeki T.C. ibaresi kaldırıldı. Artık sadece "Valilik" yazılı. Bu işler çoktan rafa kalkmadı mı?

***

Son günlerin tepki çeken kanalı TVNET "Derin Tarih" yerine "Uzun Hikaye"yi monte etti. Beşir Ayvazoğlu'nun konuk olduğu sohbette "Edebiyat Penceresi'nden İstanbul" işlendi. Sokaklar, meydanlar ve mabetleriyle Dersaadet ele alındı. Yabancı ve bizden gözlüklerle İstanbul anlatıldı. Çok da güzel bir program oldu. Ayvazoğlu kardeşim, dolu insan. Hatta edebiyat başta, sanatın her dalında bilge diyebilirim. İstanbul ve Bursa'ya olan hayranlığı takdire şayan. Sade bizim yazarlarımızı değil Batı'nın ünlü isimlerini de yutmuş biri.

Yazarın Diğer Yazıları