Eski Adalet Bakanı Türk: Muhalefet susturuluyor

Eski Adalet Bakanı Türk: Muhalefet susturuluyor
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Meclis İç Tüzüğünün değiştirilmesine gerek olmadığını belirtti. Bunun, değişikliği yapana da Meclis’e de faydası olmayacağına işaret eden Türk, değişiklikle muhalefetin susturulmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Fatih Erboz / YENİÇAĞ

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, TBMM İç Tüzüğü’nü değiştirmenin gerekli olmadığını belirterek, “Bu şekilde yapılmak istenen iç tüzük, muhalefetin görüşlerini ve konuşmalarını sınırlandırmak amacını güdüyor. Türkiye’de buna benzer uygulamalar geçmişte yapılmak istendi, ama ne yapanlara faydası oldu, ne de TBMM’ye” diye konuştu.

“HEDEF MUHALEFETİN KONUŞMA OLANAKLARINI SINIRLAMAK”

TBMM İç Tüzüğü’nün TBMM’nin işleyiş şeklini düzenleyen kurallar bütünü olduğuna dikkat çeken Türk, “İç tüzük genel kuruldaki her şeyi, her konuyu ayrı ayrı düzenlemiştir. Bütçe nasıl görüşülür, laf atınca ne olur, komisyonlar nasıl çalışır bütün bu sistemin kuralları orada yazılı. Bununla oynadığınız zaman ortaya çıkacak metinler hep tartışma konusu olarak kalır” dedi. Bu kurallar üzerinde TBMM’deki bütün partilerin mutabık olması gerektiğini ifade eden Türk şunları anlattı:

“Öyle anlaşılıyor ki değişikliklerin başlıca hedefi muhalefetin yararlandığı konuşma olanaklarını ortadan kaldırmak. Konuşma sürelerin zaten sınırlanmış durumda. Bir kanun görüşülürken gruplar adına 20 dakika, kişiler adına 10 dakika, maddelerde gruplar adına 10 dakika, kişiler adına 5 dakika. Daha ne kısıtlayacaksınız”

“İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİ AYM’YE GÖTÜRÜLMELİ”

Yapılan anayasa değişikliğinin yanlış olduğuna vurgu yapan Türk, “Avrupa tepki koyuyor. Adeta muhalefeti ortadan kaldırıp tek kişinin yönetimine bırakan ülkeyi uluslararası kuruluşların bazılarından çıkarma noktasına geldi. TBMM İç Tüzüğü de yapılırsa ne olacak?” diye sordu. Türk sözlerini şöyle tamamladı: “İç tüzük değişikliklerini Anayasa Mahkemesi’ne götürmek tarihi sorumluluktur. Muhalefet bunu yapmalıdır.”

İlgili Haberler