FIFA, Rusya ve Başkan Orman

Dünya Futbol Şampiyonası'nın en büyük özelliği ev sahibinin korunup, kollanmasıdır. Bu, organizasyondan sorumlu kuruluşun doğal yapısından kaynaklanıyor. Uzun yıllar geçti hâlâ aynı ayak oyunlarını görüyoruz. Ne yayınlar yapıldı, ne kitaplar yazıldı ama aynı tas aynı hamam.

İçinizde meraklı olanlar mutlaka kimi rezillikleri bilir. Daha yakın sayılacak zamanda dönen rüşvetler ortada. Son örnek cehennem sıcağında Körfez'e finallerin verilmesi. Kimler kimler köşe oldu, bal gibi meydanda.

Araştırma teklifi

FIFA'nın karanlık yüzünü ilk kez belgelerle ortaya koyan Andrew Jennings oldu. Bu araştırmacı gazeteci Daily Mail'in "Uluslararası futbolu yöneten kişileri araştırması" teklifi üzerine uzun bir çalışma yaptı. Sonunda bunu kitap haline getirdi, Foul! -Faul- 2006'da İngiltere'de piyasaya çıkan bu araştırma bir yıl sonra Bilgi Yayınevi tarafından Türkçeye çevrildi.

Jennings ön sözde neler yazdı kısaca bakalım:

"Futbolun insan oyunu olduğunu söylüyorlar. Sakın patron kendine ne kadar maaş veriyor diye sormayın. Ya da komisyon payını kim ya da kimler kapıyor. Dünya Kupası biletlerini kimler alıyor derseniz, cevaplar sizi şaşırtmasın.

En ünlüsü

Bu konuda en şaibeli isim Sepp Blatter. Hakkındaki açıklamalar için önce "bunların hepsi hikaye" diyor. Sonra önüne konan 2-3 milyar dolarlık yolsuzluğun belgelerini görünce FIFA Genel Sekreterliği'ni boşaltmak zorunda kalıyor. O soruşturulurken, bu kez dünya futbolunun önemli ismi ve UEFA'nın başkanı Michel Platini'ye de büyük ödemeler yapıldığı ele geçiriliyor. Bu Fransız'ın yayın hakları konusunda oynadığı rol, bir savcı iddianamesi şeklinde önüne konuyor.

Sponsorluk verilen firmaların durumu farksız. Hepsi aynı yoldun geçiyor. Spor malzemeleri satanlardan yiyecek-içecek firmalarına kadar "komisyona bağlanmış durumda".

En gözü kara avantacılar da hep Orta Amerika temsilcilerinden çıkıyor. Karayip Futbol Birliği bu konuda en yüzsüzlerin elinde."

Trajikomik taraf ise, uluslararası alanda büyük saygıya sahip gazeteci Andrew Jennings'e "Escort servis dahil" inanılmaz rüşvet paketinin bu kanalla gelmesi. Oysa bu ünlü ismin daha önce IOC -Uluslararası Olimpiyat Komitesi-'ndeki ahlaksızlar dahil her şeyi ortaya dökmüş biri olduğunu unutuyorlar.

Tuhaf olan bu çalışması ona ayrıca IOC'nin memleketi Lozan'daki bir mahkemeden 5 günlük hapis cezası bile getirmişti. Yine de yolundan döndüremediler. Üstüne üstlük BBC'nin bu konuları işleyen Panorama programına daha da dinamizm kattı.

Başa dönelim

FIFA'nın halihazırdaki en tepe yöneticisi Gianni Infantino. Bu İtalyan, Blatter zamanından beri kuruluşun çeşitli kademelerinde görev yaptı. Hepinizin ekranda görüldüğü an tanıdığı biri. Kura çekiminden, organizasyonlara kadar hep baş rolde. Şimdi, yapımcı konumunda. Rusya'daki maçlarda daha sık rastlıyorsunuz. Bir yanında Devlet Başkanı Putin, öbür tarafında Suudi veliahtı oturuyor. Anlayacağınız etrafı daima kodamanlarla dolu. FIFA başkanının oturuşuna dikkat edin; Sergen Yalçın'ın ağabeyi gibi. Belli ki Han-ı Yağma'da sıra onun. Infantino'nun bütün çabası Rusya Federasyonu'nu çeyrek finalden öteye taşıyamadı. Son Hırvatistan maçına verilen tüm gayreti ev sahibi ekibi kurtaramadı.

FIFA'nın desteği çapı, küçük bir ekibe kupayı kazandıramazdı. Öyle de oldu.

Olası finalistler

Belçika-Fransa ve Hırvatistan-İngiltere maçlarından kimler finalist olarak çıkar bilmiyorum. Kupayı kim kaldırır, onu da tahmin zor. Böylesi bir ortamda temennim bu maçlardan birinde Cüneyt Çakır'ın görev almaması. Eğer bu verilirse, kafamız iyice karışacak.

Seçim şişmemden sonra artık tahmin yapmaya korkuyorum. Ancak Southgate'in İngilteresi'ni beğeniyorum. Young, Sterling gibi küçücük adamların işçi arılar gibi çalışmalarına bayılıyorum. Bunlara kaleci ve golcü Kane'in eklenmesi her şeyi mümkün kılabilir. En tehlikeli rakipleri Beşiktaş Kulübü Başkanı. Yanlış okumadınız Fikret Orman'dan söz ediyorum. Her mikrofon uzatıldığında "Hırvatlar kazanacak" diye bağırıyor. Bu ülkeyi çok sevdiğinden mi? Hayır. Tek amacı var; "Bedavaya getirdiği Vida'yı en az 30 milyon Euro'ya kakalamak".

Yayın konusu

Bu arada TRT'nin götürdüğü yayınlarla ilgili birkaç not düşmek istiyorum. Öncelik Hünkar Mutlu'nun. Kötü başladı ancak İngiltere-İsveç mücadelesinde zirve yaptı. Dikkatli anlatımı bir yana ön hazırlığı müthişti. Kurumun bu işi üstlenen Kuzey Cephesi komutanı Hakan Altürk'e de sevgilerimi yollamayı unutmuyorum.

...

GÜNÜN SÖZÜ

FIFA yanıyor. Peki kibriti çakan kim? Andrew Jennings

Yazarın Diğer Yazıları