Filler tepişecekmiş!

Hayatında bir kere bile "savaş" ortamında bulunmamış, barut kokusunu duymamış, kan kokusunu duymamış, yanmış yıkılmış hayalet kentlerde dolaşmamış, enkaza dönen medeniyetlerden geri kalan hayal kırıklıklarının arasında dolaşmamış tipler coşkuyla(!) köpürtüp duruyorlar;

Rusya ile ABD arasında tırmanan gerilim "Üçüncü Dünya Savaşı"nın habercisiymiş!

***

Heyecan...

Aksiyon...

Hepsi bu sinemada!

Şüphesiz nefes nefese izleyecek alıcısı da hazır; ama...

Şöyle bir soluklanıp düşünen kaç kişi var acaba bu filmin çekimi hangi platoda?

Kimin topraklarında paylaşacak kozlarını "devler(!)"?

ABD, Moskova semalarında mı uçuracak savaş uçaklarını? Yahut Rusya Washington'a mı kilitleyecek füzelerini?

***

Mesela...

Şili'de yaptı... Kamboçya'da yaptı... Nikaragua'da yaptı... İran'da, Irak'ta, Libya'da yaptı... Balkanlar'da yaptı... Kafkaslar'da yaptı...

Peki ABD, hiç Rusya'da "darbe" yaptı mı?

12 Eylül'ü hatırlayın;

Sözüm ona komünizm ile emperyalizmin savaşı mıydı? Kapitalizmin mi?

Nerede yaşandı?

İstanbul'da.

Ankara'da.

Maraş'ta.

Çorum'da.

Türkiye'de dağ gibi delikanlılar idam sehpalarında yargısız infaz edilirken, misal 'Pensilvanya'da bir kişinin tırnağı kanadı mı?

***

ABD ile Rusya'nın savaşı;

Ama Suriye'de!

İran'da...

Ve hatta Türkiye'de...

Yıllar önce Afganistan'da savaştıklarında nasıl çatışma, iç savaş, fitne birer veba mikrobu gibi Orta Doğu'yu sardıysa, aynısı olacak bugün de; hatta büyük oranda oldu bile...

***

Okyanus ötesindeki bir manyak için "şımarıklık" kavlinden olan hareketler bu bölgenin sakinleri olan bizler için ölüm ya da kalım demek. Dolayısıyla artık "vatan" dediğimiz toprağı "filler tepişirken ezilen çimen" olmaktan kurtaracak akil politikalar üretmek gerek.

***

SORU-YORUM

İki gündür düşünüyorum düşünüyorum bulamıyorum, muhtarların İspanya'ya turistik geziye gönderilmesi nasıl bir katma değer yaratacak? Kurtuba Camii'ni gören muhtarın yaptığı işlemler daha "evrensel ölçek"li mi olacak? "Farklı kültürleri gören" muhtar sandık seçmen listelerini askıya çıkarırken -ölüleri diriltmek dışında- bir de kuş mu konduracak? Seçmen kağıtlarını bir matador edasıyla mı dağıtacak?

***

Kim kurtaracak?

"Türkiye belirsizliklerin göbeğinde yaşıyor"muş.

Söyleyen Başbakan olunca sormadan yapamıyor insan;

16 yıldır tek başına iktidardasınız... Padişahlara nasip olmayan yetkilerle donatıldı iktidarınız... Şikayet etmek yerine niye memleketi bu belirsizliklerden kurtarmıyorsunuz o zaman?

***

Gönülsüz ittifak

İki partinin yetkilileri, AKP ile MHP arasındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim ittifakının, yerel seçimlerde de "gönüllü" olarak işleyeceğini söylüyor ama bu işe "gönüllü" olması beklenenler hiç öyle demiyor.

Misal, Manisa fokur fokur kaynamakta.

Başbakan'ın Manisa'ya gelişinde AKP'lilerden şehrin anahtarını istemesi üzerine haklı olarak "Bu nasıl ittifak!" diye isyan eden Manisa'nın MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e bu kez de "borçlanma yetkisinin güncellenmesini" engelleyerek darbe vurdu AKP.

Darbe Ergün'e diyoruz ama aslında Ergün'ün şahsında "MHP'li bir belediye başkanı olarak yapacağı hizmete".

Eğer Ergün'ü finansal anlamda köşeye sıkıştırır, elini kolunu bağlar ve Manisalılara vaat ettiği hizmetleri götüremez hale getirirlerse seçmenden eski desteğini alamaz diye hesap ediyor olmalı AKP;

Sahiden "ittifak" bunun neresinde?

Ve neden bugüne kadar belediye başkanlarına sahip çıkan, güçlü olduğu büyükşehirlerde üstelik de hukuka aykırı yöntemlerle partisini etkisizleştirmeye çalışan AKP'yi uyaran bir tek cümle yükseltmedi MHP?

***

Türkiye gerçeği...

"Kurdaki artış Türkiye gerçeğini yansıtmıyor"muş!

Cebimizde hissettiğimizin değil de ekranlarda izlediğimizin "Türkiye gerçeği" olduğuna inanmamızı bekliyorsa demek!

***

GÜNÜN SÖZÜ

(Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'nu 'devletten maaş almakla eleştirmesi(!)' üzerine aklıma gelmişti...)

"Haksız eleştiri çoğunlukla biçim değiştirmiş övgüdür."

 Dale Carnegie

Yazarın Diğer Yazıları