Gazi Başkan

Gaziantep'te askerliğini bitirmek üzereydi...

18 ayını aslanlar gibi tamamlamıştı. Sabah uyandığında terhis olacaktı. Kendisini bekleyen ailesine kavuşma özlemiyle son gününü heyecan içerisinde geçiriyordu.

Ancak gece uzun geçecekti... Karakol tarandı. Olayda bir astsubay şehit düşerken, çok sayıda asker de yaralandı. 

O da yaralananlar arasındaydı... GATA'ya sevk edildi. Bir süre tedavi olduktan sonra taburcu edildi.

Nasip bu ya; aslanlar gibi gittiği askerden, Gazilik madalyasıyla döndü memleketi Hatay'a...

Memleketine döndüğünde yıl 2000'di...

Türkiye ekonomik krizden geçerken, 2002'de yapılan erken seçimle AKP tek başına iktidara gelmişti.

Gençliğinden beri gönül verdiği partisi MHP'nin durumuna üzülüyor ve bir şeyler yapmak istiyordu. 2002 yılında MHP Hatay'da siyasete atıldı. İlk görevi yönetim kurulu üyeliğiydi.

Gece-gündüz demeden çalışıyor, yaptıklarıyla, sıcakkanlılığıyla çok kısa zamanda kendisini sevdiriyordu.

Verilen tüm görevleri yerine getirdi... Adı duyuldukça, parti dışından insanlar "Biz Gazi'nin yanındayız" diyerek MHP'ye katılmaya başladılar.

Kendisi aday olmadan, arkadaşları, çevresi ve partililer onu Kumlu ilçe başkanlığına aday gösterdi.

2011 ve 2015 yıllarında girdiği seçimlerde, partililerin oyuyla ilçe başkanlığını kazandı.

Hatay'da herkes onun çalışmalarını, fedakârlığını konuşuyordu.

Partinin kirasını, elektrik, su, internet giderlerini aldığı gazi maaşıyla karşılıyordu.

19 Eylül Gaziler Günü'nde parti genel merkezinden bir tebrik mesajı, telefonu beklerken, Emniyet'ten gelen telefonla şaşırdı.

Emniyet'ten arayan polis memuru "MHP Genel Merkezi tarafından Valiliğimize yapılan bildirime göre Kumluca ilçe teşkilatınız kapatılmıştır. Bu andan itibaren parti binasının boşaltılması ve kullanılmaması gerekmektedir" dedi.

Gazi şaşırdı... Seçimle geldiği başkanlıktan polis zoruyla alınıyordu: "Başka gün mü bulamadınız, partiyi boşaltamayız. Burası bizim evimiz, ne zaman ki biri atanır, görevimizi öyle teslim eder gideriz" diye cevap verdi.

Kahraman Gazi'nin adı Ayhan Rüşvanlı'ydı...

Partisinde görev yaptığı 14 yıl boyunca bir kez olsun onu hatırlamayan, ilçesine gelmeyen parti genel merkezi tarafından Gaziler Günü'nde görevden alındı. İlçe teşkilatı Valilik emriyle kapatıldı.

***

Gazi Ayhan Rüşvanlı ile olaydan sonra telefonda konuştum. Yaşananlar karşısında son derece üzüntülü... "Keşke böyle bir günde yapmasalardı" diye içleniyor...

Haksız sayılmaz, gün be gün büyüttüğü, seçimle geldiği partisinden başkalarının eliyle, kuru bir yazıyla koparılıyordu. Suçu ise son genel seçimlerden sonra partisinin olağanüstü kongreye gitmesini istemesiydi.

Başkaları gibi çıkarı neredeyse oraya koşmamış, çıktığı yoldan sapmamış, kendisini destekleyenlere bir gün olsun arkasını dönmemişti.

Tüm bunların karşılığında görevden alınıyor, teşkilatı kapatılıyordu.

Gazi Başkan öylesine ince bir insan ki tepki göstermek yerine "Geçmiş dönem ilçe başkanlarımdan Reşat Güleroğlu, Kabes Demir, Mehmet Akçay ve Ahmet Hatlar'a verdikleri destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum, lütfen bu mesajımı iletin" dedi.

***

Gazi Başkan'a bunlar yapılırken, yazıyı tamamladığım saatlerde 15 gündür gözaltında tutulan Adnan İslamoğulları Ağabey ve diğer ülkücülerin ifadesi yeniden alınıyordu.

Bu güzel insanları üzen, özgürlüklerine kasteden bu anlayış için sözün bittiği yerdeyiz...

Yazarın Diğer Yazıları