Gençlerle iletişim

Gençlere yaklaşmak, bir şeyler anlatmak, fikir vermek, yol göstermek çok zor olduğu için, ergenlik öncesinde onlar için yapılması gereken pek çok konuyu aileler olarak çözümlemiş olmalısınız.
Gençlik döneminin zorlukları;
En önemli zorluk gençlerde, gençlik döneminde ortaya çıkan “her şeyi ben bilirim” başka bir değişle “ben her şeyi yapabilirim” şeklindeki yaklaşımlarıdır. Bazen nasıl başarıyla yapabildiklerini ailelerine göstermek onlara kendilerini ispat etmek isterler. Bu ispat düşüncesi onların daha çok risk almalarına sebep olur. Tecrübesizlikleri, aşırı risk almaları ise olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Hayattaki en başarılı olacakları zamanlarını boşa harcamış olurlar ya da yıllarını aileleriyle tartışarak, savaşarak geçirirler. Bu aile ile savaş tamamlanmadıysa tüm ömrü boyunca sürer. Yetişkin olduklarında bile bu savaş aile bireylerinin dışında yaşamlarında bulunan diğer bireylere farklı şekilde yansır.
Onlarla da yaşam boyu hesaplaşılır. Hesaplaşma devam edip gider. Kişi yaşamı boyunca bu döngüyü göremez, fark edemez. Yanlışlıklarını devam ettirip gider. Bazen de genç çok iyi bildiği konularda bile bildiğini söyleyemez. Anlatamaz, korkuya kapılır, mutsuz olur. Örneğin babasıyla konuşamaz. Onlardan sorunlarıyla ilgili bilgi almaya cesaret edemez. Ufacık şeyleri büyük problem haline getirir. Ufacık şeylerden büyük korkular geliştirir. Sözün özü pireyi deve yapabilir. Söyleyemediği her olay içinde büyür. Bazen küser, kızar, kırılır. Ailesi tarafından anlaşılmayı bekler. Ailesi, arkadaşları, çevresi onun kendilerine kızdığını veya kırıldığını anlamazsa veya fark etme süresi uzarsa beklentileri artar. Gençlik döneminin öncesini iyi, doğru ve tam değerlendirin. Bu tutumunuz gençlik döneminde çıkacak olan sorunlarda size yardımcı olacaktır. Ergenlik öncesi psikolojik yardıma çocuğunuz itiraz etmeyecektir.

Yazarın Diğer Yazıları