Orta Asya, Kafkasya ve Kırım Türkleri neden Rusya'ya karşı?

Orta Asya, Kafkasya ve Kırım Türkleri neden Rusya'ya karşı?
Kırımlı gazeteci Gülsüm Khalilova, Orta Asya, Kafkasya ve Kırım Türkleri'nin neden Moskova siyasetine ve sistemine karşı durduklarını açıkladığı bir video yayınladı. Khalilova, ''Dilimiz, dinimiz ve kültürümüz yasaklı. Doğru eğitim alamıyoruz, adil yargılanamıyoruz. Bizler 100 yıldır esaret altında yaşıyoruz'' diye konuştu.

Kırımlı Gazeteci Gülsüm Khalilova, Twitter hesabından bir video yayınladı. Khalilova, yayınladığı videoda, Orta Asya, Kafkasya ve Kırım Türklerinin neden Rusya karşıtı olduğundan bahsetti.

Khalilova, ''''Zindandan kardeşine, ailene, dostlarına ya da umduğun birilerine mektup yazarsın ya. Bir nevi bizim de yaptığımız o. neden Kremlin siyasetine karşıyız? Biz Kırım, Orta Asya ve Kafkasya Türkleri 100 yıldır esaret altındayız. 100 yıldız dilimizi, dinimizi ve kültürümüzü yasaklıyorlar. Şeffaf bir şekilde seçme ve seçilme haklarımızı elimizden alıyorlar. Adil mahkemelerde yargılanamıyoruz. Doğru düzgün eğitim alamıyoruz. Sadece bazılarımız şanslı oluyor; ya ailemiz yetiştiriyor ya da yurt dışına çıkabiliyoruz'''' dedi.

''''RUSYA''NIN BİR GELENEĞİ''''

Yaşatılan korku politikasının, aslında Rusya''nın bir geleneği olduğunu vurgulayan Khalilova, ''''Bizi bu şekilde yönetmeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de tüm kaynaklarımız sömürülüyor ve modern köleler oluyoruz. Putin de bunu gizlemiyor. Rus kimliğinin bir parçası olarak görüyor bizi. Egemen bir ulus olarak görmüyor. Tüm coğrafyanın kendisine ait olduğunu düşünüyor ve kendi dilini, kültürünü dayatıyor. Milletçiliğin her türlüsünü yasaklıyor'''' sözlerini kullandı.

''''DAHA KORKUNÇ ŞEYLER DUYABİLİRSİNİZ''''

Khalilova, sözlerini şöyle sürdürdü:

''''Bu şekilde başta Türkiye olmak üzere tüm medeni dünyayla entegrasyonumuz engelleniyor. Kırım''ın, Ukrayna''nın, Gürcistan''ın, Karabağ''ın ve diğer Orta Asya ülkelerinin başına gelen bu. Rusya''nın devamlı bizi esret altında tutması güneş kadar açık. Kime sorsanız bu dediklerimi onaylayacaktır, hatta daha korkunç şeyler anlatacaktır. 

Şükür ki, sizler Putin rejiminin ve ona bağlı yönetimlerin esaretinde yaşamadığınız için tam olarak bunu anlamayacaksınız, ama gerçekler böyle. Biz bunun için Rusya''nın Ukrayna''da başarılı olmasını istemiyoruz. Bölge halkı Ukrayna''yı destekliyoruz''''

İlgili Haberler