Hak, Hukuk Adalet ve Rehavet

Emlak vergileri, ülke gündeminin birinci sırasına yerleşti. Bazı belediyelerin vatandaşın canını çıkaran arttırımları isyana dönüştü. Peki Ana Muhalefet Partisi Lideri'nin suskunluğuna ne demeli? Hangi gerekçenin arkasına sığınıyor? En üst kademeye kadar gelmiş eski bir bürokratın bu halini çözemiyorum. Gördüğüm kadarıyla Ankara-İstanbul yürüyüşünü o kadar sevdi ki, "Adalet Şûrası" toplama kararı aldı. 26-30 Ağustos'taki toplantılarda aynı sloganı attıracak; "Hak, Hukuk, Adalet". Hani dilim varmıyor ama yine de yazacağım; "Kedi olalı bir fare tuttu ya!"

Görünen o ki, insafsız zamları yine R. Tayyip Erdoğan önleyecek. Muhalefetin ne hikmetse görmezden geldiğini çoktan incelemeye başladı. Anlayacağınız bu işi Erdoğan halledecek gibi. Bu da benim kanaatim. Kemal Kılıçdaroğlu'nu bir kez daha uyarmak istiyorum; "Zaten vatandaşın cebi delik deşik oldu. Yenilerin açılmasına bir an önce müdahale etmeli". Bu tip konulardaki sessizliğine artık son vermeli.

Besici ve tahıl üreticisine ithalatta gümrük indirimi yoluyla vurulan darbeye de boş gözlerle bakıyor. Uzun yürüyüşte yoksa başına güneş mi geçti? MHP dahi, ortalara dökülüp protestolara başladı. CHP "Üç Maymun"u oynamayı sürdürüyor.

Renkler ve gidiş

Bir süredir aklımdaki konuyu bugün kaleme alacağım. Devlet Bahçeli yeni kreasyonlarını sergiliyor. En önemli fark klasik renklerden kurtulması. Bunları naftalinleyip kaldırdığı belli. Şimdi tercih ettiklerinin iyice açılması hayra alamet değil. Nerede ise beyazlara bürünecek. Durum endişe verici hale geldi. Neyse, elimizi tahtaya vuralım...

***

Önemli uyarı

Yaşar Usluer'in beklettiğim bir yazısını yayınlamak vacip oldu. Bunu özellikle Meral Akşener ve sevenleri iyi okumalı. Daha sonra alacakları tedbirleri düşünmeliler:

"Daha önce de yazdığım gibi Sayın Meral Akşener'in kuracağı partinin zamanlaması mühim. Biliyorsunuz 12 Eylül sonrası, 1983 seçimlerinden önce kurulan ve büyük ilgi görünce 10 günde MGK'ca kapatılan Büyük Türkiye Partisi'nin durumuna düşülmemeli. Yürürlükteki yasaya göre bir parti 41 ilde teşkilatını kurmaz, ya da Meclis'te grup oluşturacak kadar milletvekiline sahip değilse seçime katılamıyor. Uyum Yasaları'nda nasıl bir değişiklik olacağı belli değil. Malum "Olağanüstü Hal Kanunu" var. KHK ile yeni bir engel çıkarabilirler. Bu yüzden zamanlama değerli. İşte bunun önüne geçmek için mevcut partilerden biriyle süratle bağlantı kurulmalıdır." Okuduğunuz gibi Usluer'in önerileri arasında "hazır parti formülü" de var.

***

Kulüpler yasası çıkmalı

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın sunduğu reçetenin üstünden bir hafta geçti. TFF'den tık yok. Varsa yoksa millî takıma emanetçi bulabilmek. Kalan 4 grup maçından sonra valizi elimize tutuşturacakları düşüncesi hakim ise kimse boşuna uğraşmaz. Ben yine de eski millî futbolcu ve yeni milletvekili Sancaklı'nın uyarılarının önemli bölümlerini tekrarlayacağım:

"* TFF böyle devam ederse hiçbir şey iyiye gitmez. Örnekleyelim. Şampiyonalarda torbalar vardır. Kura çekimlerinde kullanılır. Birinci torbada dünyanın en gelişmiş ülkeleri bulunur. 2.'de bir tık altı, 3.'de bir tık daha altı vardır. 4. torba en zayıf ülkelerin bulunduğudur. Türkiye işte bu torbada. Durumumuz bu kadar kötü. Sadece en büyük kulüplerimizin toplam borcu 6.5 milyar lira. Faizleri dahi ödeyemiyorlar. Bitmiş vaziyetteler.

* Ben kimseyi TFF başkanlığı için hazırlamıyorum. İsimler umurumda değil. Benim karşı olduğum şey mevcut sistem. Değiştirmek bazı kulüplerin işine gelmiyor. Çünkü değişirse güç savaşı yapamayacaklar. Beş yıldır kulüpler yasası çıkmıyor, peki neden? Sebebi bunlar. Yeni yasanın sadece bir maddesini söyleyeyim; "Kulüp başkanları, kendi dönemlerindeki borçlardan sorumludur". Bu yasa çıksın bakalım. Şu andaki har vurup harman savurmaları yapabiliyorlar mı?

* Türk futbolu bitmiştir. Gelin yeni sayfa açalım ve yepyeni isimleri iş başına getirelim. Sonra da nasıl toparlarız konuşuruz. Bu işe başlamak için de öncelikle kulüpler yasası çıkmalı. Daha sonra futbolun başına, futbolun içinden gelen futbolu bilen insanlar geçmeli. Bu şekilde yönetilince her şeyin daha iyiye gittiğini birlikte görürüz."

...

Büyükçekmece Festivali esas bugün başlıyor. İki ayrı kukla tiyatrosu ve Üsküp yöresi, Trabzon ve Kırklareli yöresi oyunları sergilenecek. Gece de Mor ve Ötesi'nin konseri var.

Yazarın Diğer Yazıları