İçtüzük değişikliği Meclis'in intiharıdır

İçtüzük değişikliği Meclis'in intiharıdır
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, AKP ve MHP'nin yine iş birliği yaptığı içtüzükle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türk, içtüzüğün değişmesini "Meclis'in intiharı olur" sözleriyle ifade etti.

Fatih Erboz / ANKARA

Yasama yetkisinin bugün OHAL kararnamelerinde görüldüğü gibi yürütme organı tarafından gasp edildiğini belirten eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, TBMM'nin içtüzük değişikliği ile işlevsiz ve fonksiyonsuz hale gelme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Teklifin kabul edilmesi halinde bunun Meclis'in fonksiyonları ve işlevi itibarıyla intiharı anlamına gelen bir iç tüzük değişikliği olacağını kaydeden Türk, şöyle dedi:

 "Hazırlanan teklifte muhalefetin görüşlerine yer verilmek istenmediği açıkça anlaşılıyor. TBMM'nin görevi, bütün bu konuları kanun, tasarı ve tekliflerini, OHAL KHK'larını, TBMM'nin karar olarak vereceği diğer konuları, her yönüyle ve içtüzükte öngörülen usule bağlı olarak tartışıp karara bağlamasıdır. TBMM'nin anlamı, işlevi budur. Bir yandan TBMM üye sayısı 600'e çıkarılacak ama ona sadece önüne getirilen teklifleri onama görevi verilecek. Bu yasama organının fiilen işlevsiz hale getirilmesidir." Referandumla kabul edilen anayasa değişikliğinin geçici hükümleri gereği kanun ve içtüzük değişikliklerinin 6 ay içinde yapılmak durumunda olduğunu belirten Türk, şöyle devam etti: "Bu süreyi sıkıştırarak, zamanı tartışmaya meydan vermeyecek bir şekilde kullanarak, 8 bine yaklaşan kanunda, daha önce çıkan kanunlarda değişiklik yapmak gerekecek. Örneğin bizdeki kanunların yüzde 99'unda, 'bu kanunu bakanlar kurulu yürütür' hükmü bulunur. Bakanlar kurulu organı kalmıyor. Bütün bunların yeni duruma uygun hale getirilmesi gerekiyor. Anlaşılıyor ki bu yapılırken TBMM'ye yeterli tartışma süresi vermeden oldubittiyle halletmek istiyorlar."

İlgili Haberler