İlk yarının ardından hakemler

Süper Lig'in ilk yarısı hakemler için eğrisiyle doğrusuyla sona erdi. İyi yönetilmiş müsabakaların yanı sıra hatalı olanları da izledik. Bu hataların düzeltilmesi için bu sütunlarda önerilerimiz oldu. İkinci yarıda bu hataları asgariye indirmek için tavsiyeleri şöyle sıralayabiliriz. Ligin arasındaki eğitimlerde önemli olanlardan ilki hakemin sahadaki yeri. Çok koşmak yerine doğru yerlere koşmak önemli. Unutulmaya yüz tutmuş diyagonal koşuya önem verilmeli. İki ceza alanında koşmak hatalar getirdi ve sık sık hakemlere topun çarptığını gördük. El top buluşmalarında bayağı hatalar yapıldı. Yıllardır topun ele değil, elin topa gitmesi hususundaki önemli bölümleri hep anlattım. Daha doğrusu kuralın ne istediğini anlattım. Aynı ihlale ceza alanı dışında başka, ceza alanı içinde başka karar verilmesi ikilem yaratmıştır. Disiplin uygulamasında standart yakalanamadı. Bir hakemin sarı kart çıkardığına bir başkası kırmızı kart çıkardı. Aynı pozisyonlar için biri sarı kart verirken diğeri uyarıyla yetindi. FIFA son yıllarda bunu açık seçik bildirirken, hakemler yine kafalarına göre yorum yapıyorlar. Eskiden bunun ucu açık bırakılırdı. İtirazlar birinci dakikadan itibaren başlıyor. Bunlar disipline edilip durdurulmalı. Bunlar seyredene sıkıntı veriyor, futbolu çirkinleştiriyor. Futbolu güzelleştiren çağdaş futbol oynanmasına etkin unsur hakemlerindir. Fauller çoğaldı. Taktik faullere sadece faul değil, beraberinde sarı kart da çıkmalı. Bu uygulamalar faulü azaltır. Hakem zamanı çaldırmamalı. Kendisi de zaman çalmamalı. Bir frikiğin 2 dakikada  atıldığını görüyoruz. Deplasman ve ev sahibi takımlar için çalınan düdükler eşit olmalı. Şöhretli futbolcu ile diğer futbolcuların kural karşısında bir ayrıcalığı olmayacağını akıldan çıkarmamalıdır. İkinci yarı huninin ağzı daralıyor. Ligin üstü ve altı kritik. Hepsine başarılar diliyorum.

 

 

Antalyaspor-Aytemiz Alanyaspor

Serkan Çınar

 

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Birinci yarıya eklediği iki dakikayı bitirdi. Korneri attırmadı.

Futbolcular itiraz etti ancak karar doğru. Çünkü ekstra bir şey olmadı. Ancak bazı hakemler bunları lüzumsuzca uzatıyor. Bir standart olmayınca itirazlar çoğalıyor.

 

Bursaspor-Gençlerbirliği

Hüseyin Göçek

 

Takımların birer puana razı olduğu müsabakayı gayet iyi yönetti. 10 metre ilerden atılan serbest atışı yerinden attırması çok doğruydu. Bu itirazlar niye. Bursa antrenörü Le Guen, maç sonrası hakem çok düdük çaldı dedi. Bu maçta 45 faul yapılıyor, hocalar da bu faulleri yaptırmayacaklar. Avrupa'yı seyrediyoruz, maçlar 10-15 faulle bitiyor.

 

Demir Grup Sivasspor-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

 

Verilen penaltı kararı doğru. Topa değil rakibe kontrolsüz hızla gelip çarptı. Nizami şarjda bile hız alarak yapılması faul sebebidir. Bir iki hata dışında trio olarak iyi bir müsabaka yönettiler. Özellikle ofsaytlarda doğru tespitler yaptılar.

 

 

Atiker Konyaspor-Fenerbahçe

Fırat Aydınus

 

Tempolu bir maç yönetme gayretinde idi ancak Ali Turan'ın hareketini süzemedi, penaltılıktı.

 

Kayserispor- Evkur Yeni Malatyaspor

Ümit Öztürk

 

Değerlenmeyen faul ve sarı kartlar vardı. Umut'un çekilerek düşürülüşü penaltılıktı. Pozisyon kendisine kapalı kaldı.

 

Kardemir Karabükspor-Trabzonspor

Halil Umut Meler

 

 

İlhan Depe'nin kart gördüğü pozisyonda Olcay kendini yere attı, kart yanlıştı.  Burak'ın attığı gol öncesi rakibine faulü var. Uzatmalarda Sosa'nın frikiğinde top çizgiyi geçmedi. Pozisyonun hemen yanında olan Rodallega sessiz kalırken, Burak'ın 10 metreden koşup gol diye şiddetle itirazı şaşırtıcıydı.

 

 

Kasımpaşa-Medipol Başakşehir

Ali Palabıyık

 

İyi götürdüğü müsabakada son dakikalarda İrfan Kahveci'nin kolundan çekilerek düşürülüşü penaltıydı.

 

Galatasaray-Göztepe

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Yasin'in Sabri tarafından düşürülüşü ceza alanı dışında frikik olmalıydı. Fernando'nun Halil'e darbesi sarı değil kırmızı kartlıktı.

 

Osmanlıspor-Teleset Mobilya Akhisarspor

Özgür Yankaya

 

Osmanlıspor lehine verilen penaltının uzaktan yakından penaltıyla ilgisi yoktu. Osmanlı aleyhine verilen penaltıda sağ eliyle topu karşıladığı için penaltı doğruydu. Muğdat'ın rakibine tabanını atladı, kartlıktı. Ömer Bayram'a iki sarıdan kırmızı kart doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları