Irak ordusu: "Kerkük Valiliği alındı"

Irak ordusu: "Kerkük Valiliği alındı"
Irak ordusunun Kerkük valiliğinin binasını çatışma olmadan aldığı ifade etti. Ayrıca Kerkük'te yarın 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Hürriyet'in haberine göre, peşmergeye bağlı bir ajans gece yarısı Iraklı güvenlik güçlerinin Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularını peşmerge'den almak için harekete geçtiğini duyurdu. Açıklamada, Iraklı güçler ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu'dan topyekün harekete geçtiği belirtildi,  söz konusu güçlerin amacının, Kerkük'e girip Peşmerge kontrolündeki "K1 Askeri Üs" ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi. Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün merkezi yönetim tarafından azledilen Valisi Necmettin Kerim ise kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde’ geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini duyurdu. Bu arada, devlet televizyonu ekranının sağ köşesine, "Hedefimiz Kerkük halkının selameti" yazısını yerleştirildi.

HAVALİMANINDA KONTROL SAĞLANDI

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağından yapılan yazılı açıklamada, "Federal polis güçleri ve çevik kuvvet, Kerkük Hürriyet Havalimanı'nda kontrolü sağladı." denildi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

AFP haber ajansı Iraklı güçlerin Kerkük yakınlarındaki yolları ve alt yapı tesislerini ele geçirdiğini duyurdu. Reuters haber ajansı ise Iraklı güçlerin petrol rafineleri ve endüstriyel bölgeyi ele geçirdiğini aktardı. 

PEŞMERGE GÜNEY CEPHESİNDEN ÇEKİLDİ İDDİASI

Irak'ın Kerkük kentindeki Peşmergelerin kentin güney cephesinden çekildiği iddia edildi. Kerkük'ün batısındaki 5. Cephe Komutanı Kemal Kerküki, yaptığı açıklamada, "Kerkük'ün güneyinde bulunan 4.Cephedeki Peşmergelerin, Irak merkezi hükümetiyle anlaşmalı şekilde kent merkezinin iç kesimine doğru çekildiğini" ileri sürdü. Kerküki, güneydeki Peşmergelerin ani bir şekilde çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güçlerin yola çıktığını ifade etti. Irak ordusunun henüz kent merkezine girmediğini dile getiren Kerküki, Peşmerge'nin K1 Askeri Üssü, havalimanı ve Havana ile Bay Hasan petrol kuyularının denetimini sağlamayı sürdürdüğünü kaydetti. 

Reuters haber ajansı da bölgedeki kaynaklara dayanarak Peşmerge'nin Kerkük'ün güneyindeki askeri mevzilerden çekildiğini duyurdu. 

10 PEŞMERGE ÖLDÜRÜLDÜ, TUZHURMATU'DA KONTROL SAĞLANDI

Irak ordusu, Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladı. AFP haber ajansı 10 peşmergenin çatışmalarda öldüğünü duyurdu

KERKÜK VALİLİĞİ ALINDI
Irak ordusunun Kerkük valiliğinin binasını çatışma olmadan aldığı ifade etti. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Afrasya Kamil, yaptığı yazılı açıklamada, kent merkezinde yerel saatle sabah 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Öte yandan, Irak Başbakanı Haydar el İbadi tarafından vekaleten valilik görevine atanan Rakan Cuburi ise düzenlediği basın toplantısında kentin güvenliğinden polis güçlerinin sorumlu olacağını belirtti.

Cuburi, asayişin sağlanması için devriye ekiplerin görev yapacağını söyledi. 

İlgili Haberler