İstikamet: Yüce Divan

28 Şubat Davası'nın 86'ncı duruşmasında iki önemli gelişme oldu.

1- Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş, dönemin Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının Anayasa Mahkemesi'nde yani Yüce Divan'da yargılanmalarını talep etti.

2- Mahkeme Türkiye'de ilk kez bir eski Başbakanın polis zoru ile mahkemeye getirilmesine karar verdi ki adını yazımın devamında okuyacaksınız.

28 Şubat Davası 103 sanıkla başladı ama 3 sanığın vefat etmesi nedeniyle 100 kişiye düştü. 86'ncısı yapılan davanın 87'nci duruşması 22 Şubat 2017 tarihinde Ankara'da görülecek.

Önce birinci önemli gelişmeyi anlatayım. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan 86. duruşmada Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş ara mütalaa verdi. Savcı Savaş, mahkemenin görevsizlik kararı vererek sanıkların statülerinden dolayı yargılamanın Anayasa Mahkemesi'nde yani Yüce Divan'da yapılmasını 5. Ağır Ceza Mahkeme heyetinden talep etti.

5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Fevzi Şıngar, Savcı Savaş'ın bu talebini, "Cumhuriyet Savcısının bu celsedeki görev ile ilgili düşünceleri konusunda önümüzdeki celse karar verilmesine" şeklinde hükme bağladı.

Bu durumda 22 Şubat 2017 tarihinde yapılacak 87. duruşmada mahkeme heyeti savcının talebini uygun bulur ve karara bağlarsa dosyalar Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının Yüce Divan'da yargılanmaları için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek.

İşte 28 Şubat 1997 tarihinde görevde olan ve yargılanan komutanlar:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı,

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal,

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi,

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman ki vefat ettiği için davadan düştü.

Daha sonra Kuvvet Komutanlığı yapan ve yargılamaları süren komutanlar:

Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç,

Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Ergin Celasin

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya,

Jandarma eski Genel Komutanı Fevzi Türkeri,

Kara Kuvvetleri eski Komutanı Erdal Ceylanoğlu.

Polis zoru ile mahkemeye götürülecek eski Başbakan

28 Şubat Davası'nın önemli isimlerinden olan ve müşteki yani şikayetçi olarak 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından defalarca duruşmaya davet edilen ancak hiç katılmayan eski Başbakan Tansu Çiller hakkında da Mahkeme önemli bir karar verdi.

5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Fevzi Şıngar, "Katılan tanık Tansu Çiller'in sağlık mazeretinin kabulüne, dosya kapsamına göre maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına matuf olarak CMK'nın 43-44. maddeleri (Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu) gereğince yeniden çağrı kağıdı çıkarılmasına, gelmediği takdirde zorla getirileceğinin ihtarına" şeklinde karar verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2 yıl önce kabul edilen yasaya göre Genelkurmay Başkanları ve Kuvvet Komutanlarının Yüce Divan'da yargılanması hükmü bulunuyor.

Bakalım mahkeme gelecek duruşmada Yüce Divan'da yargılanmaları için dosyalarını Anayasa Mahkemesi'ne gönderme kararı alacak mı?

Yazarın Diğer Yazıları