İsveç’te “anadil” palavrası ve malum “Ucube...&#

İsveç’ten okuyucumuz sayın Mustafa Çelebi, bu ülkenin  “anadil”e yaklaşım tarzını yazıp bize göndermiş... Sayın Çelebi uzun yıllardır yaşadığı Avrupa’nın öteki ülkelerinden de ayrıntı veriyor.
Şöyle diyor: “Ben 1974’den beri İsveç’te yaşayan bir Türküm ve buradaki durumu size bildirmek istedim. Önce size bundan 3 ay önce CNN Türk kanalında duyduğumu iletmek isterim, Kürt birisi şöyle dedi: İsveç’te, Fransa’da, Ingiltere’de ve Almanya’da anadilde eğitim var. Bunların hiç biri de bülünmedi ve Türkiye de anadilde eğitimden dolayı bölünmez.”
Karsısındaki kişilerden hiç bir cevap verilmedi ve ben buna çok kızdım. Çünkü adamın söylediginin gercekle hic bir alakasi yoktu.
Bahsettigi hicbir ülkede anadilde egitim yoktu sadece sınırlı anadil ögrenme hakki vardi.
Isvecte sartlar söyle: Ögrencini ilikokul ve lisede haftada 2 ders anadil ögrenme hakki var. Fakat bununda sarti var: okulda en azindan 5 ögrencinin bu anadili ögrenmek icin talep etmesi gerekir, yani 5 kisi ayni anadili ögrenmek icin talep etmezse kendi anadilini ögrenme imkani yoktur.
Türkce ögrenmesi icin baska bir okula yani Türklerin 5’den fazla oldugu bir okula gitmesi gerekir. Fakat cocukun bunu kendisi yapmasi 13 yasindan önce mümkün degil. Kücük cocuk nasil sehrin baska bir yerindeki okula gidip gelecek, yani 1 - 6’inci sinifa kadar Türkce ögrenemez.
Efendim Isvecte oldugu gibi diger avrupa ülkelerindede yapilan sudur. Avrupa devletleri yabancilari asimile etmek istiyorlar ve bundan dolayi bu anadil ögrenmesini, kimilgini ve dinini korumasini zorlastiriyorlar. Ben Isvece 1974 yilinda geldigimde iki ögrenci olmasi  andil okumak icin yeterliydi bugün bunu 5e cikardilar. Haftada bir gün bir saat Türkce program yapiliyordu fakat bu 10 yil  önce kaldirildi. Yabancilarin derneklerine yapilan yardimlar kaldirildi. Ben iminimki bu dahada zorlastirilip en gec on yil icinde anadil egitimini yasakliyacaklar, bunu bugün yasaklanmasini isteyen partilerde var.
Simdi söylenen herkes Isvecceyi iyice ögrenmesi ve Isvece ayak uydurmasi isteniyor, yani yabancilari Isvecli yapmak istiyorlar. Önceleri yabancilara Göcmenler denirdi simdi ise Yeni Isvecliler veya Isvecliler diye söyleniyor ve yaziliyor.” (Not: Yazı internet ortamında geldiği için, bütünlüğü bozulmasın diye imla hatalarına dokunulmamıştır. B.K.)

***

Kars’tan Sayın Av. Mürteza Aybirdi, şöyle diyor..
“Söz konusu heykel AKP’li belediye başkanı olan Naif Alibeyoğlu zamanında belediyenin istemi ile yapılmaya başlanmıştır. Dönemin Kültür Bakanının tüm AKP yetkililerinin ve tabii olarak Başbakanın da bundan haberleri vardı. Bu heykelin yapımına Kars halkı hiçbir zaman cevaz vermedi. Çünkü, heykelin Karslıdaki algılaması ERMENİ ANITI’dır. Düşünün ki, Ermeni zulmünü en fazla yaşamış, Ermeni çetecileri tarafından katledilmiş bir halkın atalarının dedelerinin ruhlarına göz göre göre küfreder gibi bu heykel dikilmeye başlanmıştır. Kaldı ki, yakın geçmişte Ermenilerin Karabağ ve Hocalı’daki zulümleri Kars insanını hâlâ derinden sarsmaktadır. Çünkü, Karabağdakilerin en yakın kan hısımları Karslılardır. Bütün bunlar üzerine MHP Kars il teşkilatı tarafından heykelin yapılmasının durdurulması için hukuksal yollara başvurulmuş ve Koruma Kurulu heykelin yapımını durdurmuş ve yıkılmasına karar vermiştir...

Yazarın Diğer Yazıları