Kanun, geçmişe uygulanamaz

En çok aynı sloganı duyuyoruz; "idam istiyoruz". Tekrar geri gelir mi; Evet. Ancak bazı uyarılarımız olacak. TBMM kabul edip, Cumhurbaşkanı'nın imzalayarak Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla mümkün olur. Ancak, "makable şamil" -geçmişe dönük- uygulanamaz. Yürürlüğe girdiği andan itibaren oluşacaklarda devreye sokabilirsiniz. Bu gerçek ışığında son kalkışmanın faillerine verilecek en ağır ceza "ağırlaştırılmış müebbet"tir. Yakın tarihimizde, 12 Mart 1971 muhtırasının göreve getirdiği Başbakan Yardımcısı Sadi Koçaş'ın benzeşen çabası oldu. Emekli albay Koçaş teröristlerin idamı için formül aradı. Aklı başında hukukçular Koçaş'a "bunun mümkün olmadığını" iyi anlattılar.

...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın toplumdan gelen baskılar karşısında "onay verir" şekildeki cevapları gerçekçi değil. Gerek mevcut yasalar gerek uymak zorunda olduğumuz "uluslararası normlar" var. Kimse başka yollara tevessül edemez. Aksi uygulama, halkın oyuyla seçilmiş meşru yönetimi cuntacıdan farksız hale getirir. Bunu bir kenara kaydetmekte yarar var.

Parodi gerçekleşti

Levent Kırca'nın "Darbe"si birebir tekrarlandı. "Olacak O Kadar"ın efsane haline gelen bu bölümünü kısaca hatırlatalım:

"Kalkışmanın başındaki general olağanüstü makyaj başarısı. Neticede reklam fazlalığından ihtilal bildirisini bir türlü okuyamıyor." Kırca, işi iyi abartmıştı. Günümüzde yüzlerce radyo ve televizyonu kontrol etmenin imkansızlığı meydanda. Ülkemiz ayrıca ağırlaşan başka sorunlarla mücadele etmekte. Türkiye'yi bölmek amacındakiler eylemlerini sürdürüyor. Daha dün Tunceli-Elazığ yolu kesilip, araçlar yakıldı. Uç birliklerimize tacizleri hız kesmedi. Demek ki yeni atamalar bekletilmemeli. Öncelik stratejik yerleri iyi tanıyanlarda.

...

İlber Ortaylı Hoca'nın sözünü yeniden hatırladık; "Türk ordusu daha bin yıl etken olacaktır". Haklı. Bu kurum bizim. Her zaman ihtiyacımız var. Gariban askerin gırtlağını kesenler, yere yatırdıklarının suratına tekme atanlar, bunları ne yapacağız?

Kondisyon zayıf

Fox TV'deki Çalar Saat'i bir süredir kesintisiz Murat Güloğlu sürdürüyor. İlk günlerde sıkıntı olmadı. Daha sonra Güloğlu'nda -kusura bakmasın- bezginlik başladı. Hoşgörüsü dahi ortadan kalktı. Demek ki haftada iki güne programlanmış yapısı bozuldu. Yine aynı ekranın sabah yüzlerinden Merve Yıldırım'a da gönderme yapacağız. Hataları artarak sürüyor. Doğru kurduğu cümle sayısı çok azaldı. Biz uyaralım da o yine bildiğini okumayı sürdürsün.

Yanlışlıklar

aSpor'da Ender Bilgin'in tarihçisi Kemal Belgin. Eski futbol ve mesai arkadaşımız Kemal'e uyarıda bulunmak istiyoruz. Trabzon'da Fenerbahçe'yi yakan hakemin adını hatırlamıyorsan konuyu neden açıyorsun? "Yanlış karar vererek sizin hayatınızı kurtardım" deyip bunları yazmamaya söz verdiren hakemi teşhir eden Alaattin Metin'i şu anda çalıştığı gazeteye varıncaya kadar anlatmak ayıp olmadı mı? "Bir Zamanlar Futbol" devam edecekse ön çalışma gerekli. Bilgi kirliliği de olmamalı. "Hadi ismini açıklayayım" deyip peşi sıra "Vaz geçtim söylemiyorum" şeklinde konuşmak güven ve saygını yok eder.

Yazarın Diğer Yazıları