Katma değeri yüksek ürün ihracatı...

İlkokul 1. sınıfta öğrenciler arasında vazgeçilmez şaşırtmaca soru vardır:

1 kilo pamuk mu ağır, yoksa 1 kilo demir mi?

Ben hep demir derdim. 30 kişilik sınıfta pamuk diyenler ağırlıktaydı. Çünkü daha çok yer kapladığını düşünürlerdi.

Şimdi bu soruyu günümüz çocuklarına değil de az çok hesap işlerinden anlayan kişilere sormak lazım:

25 kilo domates  ihracatı mı daha çok kazandırır yoksa 4 gram ağırlığındaki tek bir CD mi?

Türkiye Amerika'dan her bilgisayar için vazgeçilmez olan ofis programının CD'si için yaklaşık 450 USD veriyor. Bunu sadece bir ofis CD ile örneklememek lazım. Daha binlercesi. Yine  bilgisayarlarımızı koruyan antivirüs program CD'lerine de milyonlarca dolar ödüyoruz.

Yine farklı bir örnek vermek gerekirse Ruslar'a yaklaşık 25 kilo domates satıp onlardan meşhur antivirüs programlarından ancak 1 tane alabiliyoruz.

Buyrun siz yanıt verin; 25 kilo domates mi yoksa 4 gram ağırlığında CD mi?

Turkcell ve Ereğli

Turkcell tam 22 yıl önce 28 Şubat 1994 tarihinde kuruldu. Türkiye'nin en çok kazanan en büyük şirketlerinden. Piyasa değeri bugün 8 milyar 148 milyon dolar.

TÜPRAŞ da Türkiye'nin en büyüklerinden. 1961 yılında kuruldu. 55 yılık şirket. Türkiye'nin en büyük ilk şirketi. Piyasa değeri 5 milyar 452 milyon dolar.

TOFAŞ Oto da en büyük varlıklarımızdan. 23 Temmuz 1968 yılında kuruldu. Bugün piyasa değeri 4 milyar 278 milyon dolar.

Ereğli Demir Çelik. Türkiye'nin yüz akı sanayi devi. 11 Mayıs 1960 yılında kuruldu. Ereğli'nin piyasa değeri ise 5 milyar 450 milyon dolar.

Büyük denilince akla ilk gelen Türk şirketleri.

En değerlisi Turkcell 8 milyar dolar. 22 yıllık bir şirket. Ereğli ise en eski şirketimiz o da 56 yıllık.

Bu şirketlerin  piyasa değeri bugün 10 milyar doların altında.

1 oyun 56 yıla bedel mi?

Pokemon go bir cep telefonu oyunu. Boyutu sadece 55 megabayt. Yani  50 kuruşa satılan boş bir CD'nin yaklaşık 120'de birini işgal edecek boyutta. Bu oyun Japon üreticisi tarafından 8 gün önce piyasaya sürüldü. Şimdilik sadece 5-6 ülkede resmi olarak oynanıyor. Bu oyun 8 günde üreticisi firmaya tam 10 milyar dolar kazandırdı. Önümüzde ki günlerde kazandıracağı para hariç.

Yani bir oyun 56 yıllık fabrikanın piyasa değerinin iki katına sadece 8 günde ulaşabiliyor. En değerli şirketimiz Turkcell'in bile piyasa değeri 8 milyar dolar .

Yaklaşık 5 yıldır Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM'in her ay düzenlediği ihracat etkinliğine katılıyorum. Her ay bir ilde yapılıyor. TİM aslında bir seferberlik ilan etmiş durumda. 1 dolar bile olsa ihracatı artırmak için il il, ilçe ilçe dolaşıyor. Haziran ayı rakamlarına göre ihracatımız 11 milyar 865 milyon dolar.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi  ihracatçıya adeta yalvarıyor: Katma değeri yüksek ürünlere yönelin!

Şimdi siz karar verin 25 kilo domates mi ağır yoksa 1 CD mi?

Yazarın Diğer Yazıları