Kemal çok ayıp etti!

Kim bu Kemal diyeceksiniz. Kemal, Türkiye'de sayıları 200 bini bulan bankacılardan sadece bir tanesi. 40 yaşında ve şu an işsiz bir bankacı. Tam 13 yıl önce Türkiye'nin en büyük özel bankalarının birinde asistan olarak işe başlamış. Sonra gişe, portföy yöneticiliği, kredi tahsis ve operasyon kadrolarında çalışmış.

Gördüğü haksızlıklara daha fazla dayanamayıp 8 ay önce istifa etmiş. Halen iş arıyor ve bulamıyor. Bankasına karşı mesai davası açmış. Yani gece yarısına kadar hakkı verilmeden çalışmanın karşılığını almak için dava açmış.

Bunu duyan şube müdürü, "Kemal çok ayıp etti" demiş.

İşte o Kemal ömrünü verdiği bankacılık sektörü ile ilgili bir özeleştiri yapmış. Müdürü üzerinden sektörün acımasızlığını kaleme almış.

Kemal'in anlattığı aslında bir bankacılık dramı. İşte neredeyse her bankacının "evet ben de ayıp etmişim" diyeceği o mektubu:

Bu süreçte bankaya fazla mesai davası açtım ve eski müdürlerim bu davayı duyunca "Kemal çok ayıp etti" demiş.

Çok ayıp ettim...

-13 yıl çalışıp istifa ettiğim bankaya fazla mesai davası açtığım için eski müdürüm "Çok ayıp etti" demiş.

-Doğru esasında. İş kanununa göre günde 8 saat çalışmamız gerekirken hafta sonları ve bayramlar da dahil kimi zaman 15 saat fazla mesai ücreti almadan çalıştırılıp ve bu duruma sesimi çıkarmadığım için ÇOK AYIP ETTİM.

-Akşam saat 21:00'den sonra "Satış Toplantısı" adı altında aç karnına ve günün yorgunluğu ile Ankara'nın bir ucunda bulunan eğitim salonunun bodrum katında toplandırılıp saatlerce rencide edilip fırça yiyip sesimi çıkarmadığım için ÇOK AYIP ETTİM.

-Hafta sonunu dinlenip ailemle geçirmek varken Eğitim adı altında İstanbul'da 3. sınıf bir otel odasında tanımadığım biriyle aynı odayı paylaşıp bu duruma sessiz kaldığım için ÇOK AYIP ETTİM.

-Üstlerinden her gün "Satış" adı altında baskıya ve mobbinge maruz kalıp "yeter bee" diyemediğim için ÇOK AYIP ETTİM

-Devlet bankalarında 4 kişinin yaptığı işi tek başımıza yapıp üzerine "Daha çok iş, daha çok iş" baskılarına sesimi çıkarmadığım için ÇOK AYIP ETTİM.

-Aynı gün içerisinde Geçici Görev adı altında yol parası bile verilmeden birden çok şubede çalıştırılıp hakkımı aramadığım için ÇOK AYIP ETTİM

-Geçici görevle bağlı bulunduğum Bölge dışında Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'daki şubelere haftalarca gönderilip sesimi çıkarmadığım için ÇOK AYI ETTİM

-İşimi dört dörtlük yapsam bile üstlerime gerekli yalakalık, şakşakçılık, goygoyculuğu yapamadığım için, zamanında alamadığım terfiler için ÇOK AYIP ETTİM.

-Tutturulması imkansız hedeflerimizi tutturamadığımız için yıllık %2 zam alıp aynı gerekçe ile prim alamadan komik maaşlara çalıştırılıp sessiz kaldığım için ÇOK AYIP ETTİM. Bu duruma Sesli isyan edip işinden atılan arkadaşlarımızın yanında olamadığım için ayrıca ÇOK ÇOK AYIP ETTİM.

-Aldığımız direktifler doğrultusunda FDG (Faiz Dışı Gelir) BHG (Bankacılık Hizmet Geliri) gibi süslü kelimeler altında müşteri hesaplarından aldığımız komisyonlardan dolayı ÇOK AYIP ETTİM.

-Askerdeki oğluna 100 TL Harçlık gönderen gariban teyzemizden aldığımız 40 TL masraf için ÇOK AYIP ETTİM.

-Üniversitede zor şartlar altında okuyan kardeşlerimize ailelerinin gönderdikleri harçlıkların neredeyse tamamını Hesap İşletim Ücreti adı altında alıp buna sesimi çıkarmadığım için ÇOK AYIP ETTİM.

-Yıllarca çalışıp 3 kuruş biriktirip kredi ile konut almak isteyen vatandaşlardan fazladan alınan Ekspertiz, İpotek, Avukat masrafları için ÇOK AYIP ETTİM.

-Bankada çok parası olan, sıra beklemeyen, müdür odasında kahvesini yudumlayan mevduat sahiplerinden hiç bir masraf alınmazken, gariban vatandaşlardan alınan astronomik eft, havale masrafları alıp vatandaşın şikayetinde ise "Sistem Otomatik Almış" bahanesine sığındığımız için ÇOK AYIP ETTİM.

-Hedef baskısı yüzünden kredi isteyen vatandaşa kullandırdığım krediden yasal olmayan komisyon ve masrafların yanı sıra fazladan sigorta yaptığım, paket tanımladığım, ek kredi hesabı (KMH) açtığım, Kredi kartı yolladığım üzerine birde Hesap İşletim Ücreti aldığım için ÇOK AYIP ETTİM.

-Tek suçu, emekli maaşını bizim bankadan almayan yaşlı insanlarımızı saatlerce şubede sıra beklettiğimiz için ÇOK AYIP ETTİM

-Son olarak Kariyerli ve muteber bir meslek mantığı ile yıllarca okuyup sayısız sınavlara girip yine sayısız eğitimlere tabi tutulup içerisine girdiğimiz bankacılığın eskisi gibi toplumda itibar görmediği bunun yanı sıra müşteriler nezdinde "Kravatlı Sahtekarlar" muamelesi yapıldığı halde bunca yıl bu çatı altında bulunduğum için ÇOK AYIP ETTİM.

-Bankanın Sahibi Yabancı Sermaye 3 kuruş fazla para kazansız diye Kraldan çok Kralcı olan, görevi sadece daha çok satış yapsın diye astlarına baskı uygulayan "SAYIN" yöneticilerimiz, Evet Gerçekten ÇOK AYIP ettim. Alet olduğumuz bu düzende sayısız yediğimiz Kul Hakkından Dolayı Allah hepimizi affetsin. Ben artık bu düzenin içerisinde olamayacağım için

GERÇEKTEN ÇOK AYIP ETTİM

 

Yazarın Diğer Yazıları