Kerkük'te, neler oluyor?

Kerkük'te, neler oluyor?
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük'te önümüzdeki 3 ay içerisinde önemli gelişmeler olacağını ifade etti.

Bünyamin Öztürk / Yeniçağ

Mehdi, "Kerkük bölgesinde önümüzdeki 3 ay hem hava hem siyasi anlamda çok sıcak geçecek. Referanduma kadar neler yaşanacak hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Türkmen Sözcü Mehdi sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılması planlanan referandum herkese zarar verir. Bundan en çok zararı da Kürtler görür. Biz Irak'ta yıllardır Türk'ü ile, Kürdü'yle, Arabı'yla beraberce yaşadık. Irak'ı bölmek kimsenin faydasına olmaz. Referanduma herkes karşı olmasına rağmen bu konuda ısrarcılar. Bakalım önümüzdeki 3 ay ne gösteriyor. Referandum öncesi peşmerge ile Haşdi Şabi arasında çatışma mı olur, Irak ordusu Kerkük'e asker mi yığar? Bekleyip göreceğiz, bundan sonraki dönem her ihtimale açık."

Kerkük'ün terör örgütü IŞİD tehdidi altında olduğunu aktaran Mehdi, Irak merkezi hükümetinin Kerkük'e karşı duyarsız olduğunu dile getirdi. Mehdi şunları kaydetti: "Kerkük'ün 20 km güneyinde bulunan Havice uzun yıllardır IŞİD'in elinde. Türkmenler'e buradan da bir saldırı olma olasılığı var. Kerkük'ün korunması ve Havice'nin kurtarılması için defalarca Irak Merkezi Hükümeti'ne çağrıda bulunduk ama her defasında duyarsız kaldılar. Kurtarmaya yönelik bir planları da yok. Kürtler ve Irak Merkezi Hükümeti arasından bir nevi anlaşma var. Zaten bu anlaşma gereği Kerkük'ü, Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlamak için referandum yapmak istiyorlar. Maalesef Türkmenler zor bir süreçten geçiyor."

Mehdi sözlerini şöyle tamamladı: "Musul operasyonu son aşamasında. Ancak insani anlamda çok kötü olaylar yaşanıyor. IŞİD kaçmaya çalışan insanları işkence ile öldürüyor. En büyük zararı da Türkmenler'e veriyorlar. En çok zulmü Türkmenler'e yapıyorlar diyebiliriz. Türkiye'nin bugün yaşadığı sıkıntıları Irak Türkmenleri de yaşıyor. Türkmenler'in geleceği Türkiye'nin ayakta kalmasına bağlı. Türkiye ayakta kalırsa Türkmenler de bu bölgede huzur içinde olur. "

İlgili Haberler