Kıbrıs müzakerelerinde neler oluyor? Dışişleri'nden iddialara yanıt

Kıbrıs müzakerelerinde neler oluyor? Dışişleri'nden iddialara yanıt
Kıbrıs Konferansı'nın ikinci oturumunda taraflar yeniden İsviçre'deydi. Türkiye'nin güvenlik, garantiler ve yeni federal yapı konusunda öneriler sunduğu belirtiliyor. Önerilere ilişkin iddialara Dışişleri'nden yanıt geldi.

Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm için taraflar bir kez daha İsviçre'de bir araya geldi.

Görüşmelere Türk ve Rum tarafları ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katıldı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. 

Zirvede Türkiye'nin, garanti anlaşmalarını ortadan kaldırmayı hedefleyen Yunanistan ve Rumlara karşı öneriler sunduğu belirtildi. 

Buna göre mevcut garanti anlaşmasının, Türk ve Rum kurucu devletlerinin eşitliği temelinde oluşacak yeni bir federal yapıya göre revize edilmesi önerildi. Bu çerçevede bölgede izleme komitesi kurulabileceği ifade edildi. 

TÜRK ASKERİ ÇEKİLECEK Mİ? 

Federal anayasa ve kurucu devlet anayasalarının işleyişinin garanti altına alınması da Türkiye'nin önerileri arasında. Buna göre her şey yolunda giderse Ada'daki asker sayısı garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından yeniden gözden geçirilecek. Adadaki Türk askerinin %80 oranında çekilebileceğinin de ifade edildiği şeklinde kulis iddiaları da dikat çekiyor. 

Bir başka iddiaya göre ise, 2 dönem Kıbrıslı Türk bir lider başkanlık koltuğuna oturup herşey yolunda giderse, sembolik oranda kalan askerin de çekilebileceği önerisi de güdeme geldi. 

Türkiye'nin sunduğu bu öneriler için Rum ve Yunan tarafı bir günlük süre istedi.

Konferansın basına kapalı açılış oturumunda konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise Kıbrıs Türk halkının güvencesini Türkiye olarak gördüğünü söyledi.

Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs'ta Enosis referandumunun okullarda kutlanması kararının Kıbrıs Türk halkında tehdit algısı oluşturduğunu ifade etti.

Akıncı, uluslararası örgütlerin savaş ve çatışmaları sonlandırıp barışı sağlama konusundaki performansının yetersiz olduğunu da vurguladı.

İDDİALARA DIŞİŞLERİ'NDEN YANIT 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Kıbrıs Konferansı'nda Türk tarafının yapmış olduğu öneriye ilişkin iddialar hakkındaki soruyu cevapladı.

İsviçre'nin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferası'nda, Türkiye'nin 4 aşamalı bir plan çerçevesinde Ada'dan asker çekeceğine dair haberlerin doğru olmadığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Kıbrıs Konferansı'nda Türk tarafının yapmış olduğu öneriye ilişkin iddialar hakkındaki bir soruya cevap verdi. Müftüoğlu, Türkiye'nin 4 aşamalı bir plan çerçevesinde Ada'dan asker çekeceğine dair haberlerin ve bu haberlerde yer alan yüzdelik oranların doğru olmadığını vurguladı.

İlgili Haberler