Kılıçdaroğlu'na suikast girişiminin şifreleri

15 Temmuz darbe girişimi, PKK saldırıları, TSK'nın Suriye'ye girmesi derken dün de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna saldırı girişimi oldu.

Saldırı girişiminin detayları oldukça çarpıcı bilgiler içeriyor. CHP Genel Başkanı Artvin'de Ardanuç Belediyesi'nin açılışını yapmak için beraberindeki partililer ile yola çıkıyor. Artvin'in Yanıklı mevkiinden geçerken, konvoyun güvenliğini sağlayan öncü askeri araca ateş açılıyor.

İlk ateş sonucu aracı kullanan asker başından vurularak şehit düşüyor. Araçtaki diğer astsubay da yaralanıyor. Bu ilk saldırıyla, konvoydaki ateş gücünün zayıflatılması amaçlanıyor. Çünkü öncü askeri araç, silahlı savunma açısından en donanımlı olanı.

Sonrasında güvenlik güçleriyle, Kılıçdaroğlu'nun korumaları, dağlık alandan gelen ateşe karşılık veriliyor. O anda çatışma çıkıyor.

İlk saldırının savuşturulması sırasında çok önemli bir gelişme daha yaşanıyor. Konvoya roket atma hazırlığında olan bir terörist, Kılıçdaroğlu'nun koruması tarafından fark ediliyor. "Roket var" uyarısıyla işaret edilen noktaya ateş ediliyor. Bu sırada Kılıçdaroğlu zırhlı araca aktarılıyor.

İkinci saldırı

Saldırı savuşturulduktan sonra program iptal edilerek, Şavşat'a geri dönüş için yola çıkılıyor. Bu sırada Meydancık yol ayrımında ikinci bir saldırı gerçekleştiriliyor. Teröristler hem gidiş hem de dönüş güzergahını iyi tespit etmişler. İkinci saldırının bir taciz ateşi niteliğinde olduğu bildiriliyor. Bu saldırıdan sonra zırhlı aracın en yakın kamu binasına transfer edilmesi kararı veriliyor. İçinde Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu zırhlı araç, Karayolları'nın 112. Şube Müdürlüğü'ne götürülüyor.

Ancak o binanın da tehdit altında olduğu ortaya çıkıyor. Karayolları binasının acilen terk edilmesi kararı veriliyor.

Konvoydaki basın mensupları bu anları kaydediyor. Binanın önünden aracına kadar yürüdüğü 10 adımlık mesafedeki görüntüler çok şeyi anlatıyor.

Güvenlik güçleri, korumalar; ellerinde uzun namlulu silahlarla nereye doğru hedef aldığını bilmeden dağlara doğru bakıyor, silahların gölgesinde Kılıçdaroğlu zırhlı araca götürülüyor.

Irak'tan, Suriye'den farksız görüntüler... Şavşat kaymakamlığı en güvenli yer olarak tespit ediliyor. Bunun üzerine kaymakamlık binasına gidiliyor. Bu sırada İçişleri Bakanı Efkan Ala, kameraların önüne geçerek saldırının ana muhalefet partisini hedef aldığını doğruluyor. Kılıçdaroğlu'nun kaymakamlıktan transferi için de helikopter gönderdiklerini bildiriyor.

Saldırının faili hangi örgüt

PKK terör örgütünün uzun yıllardır Karadeniz'de bir yapılanma arayışı içinde olduğu biliniyor. Daha çok Karadeniz Teknik Üniversitesi üzerinde hücre tipi yapılanmalarla harekete geçen örgüt, son yıllarda artık dağlık alanlarda örgüt mensuplarını barındırarak hareket etmeye başladı. Bu doğrultuda bölgedeki etkili sol terör örgütleriyle iş birliğine gittiler. Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) adı altında buluşan terör örgütlerinin başında PKK var.

19 Temmuz 2016 tarihinde Trabzon'da yine bu örgüt tarafından 3 polis şehit edilmişti. HBDH'nin üst yönetiminin Suriye'nin kuzey bölgesinde bulunduğu biliniyor. Hatta ortaklık toplantıları da yine Suriye'de yapılan mutabakatla hayat bulmuştu.

TSK'nın Suriye'ye girmesi, PYD unsurlarını vurması nedeniyle doğrudan böyle bir suikast girişimiyle kamuoyunda "dehşet, korku" uyandırılmak isteniyor. Türkiye'ye "Suriye'ye girerseniz, kaosa düşersiniz" mesajı verilmek isteniyor.

HBDH sadece Karadeniz'de değil, Türkiye'nin birçok bölgesinde hareket halinde. Bu yapının içinde DHKP-C de dahil olmak üzere birçok sol terör örgütü bulunuyor.

Kılıçdaroğlu'na suikast girişiminde bulunacak kadar kendilerine cesaret atfeden bu oluşumun İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de dernekleri, gazeteleri, cafeleri, toplanma yerleri olduğu biliniyor. Dahası hepsi de üniversitelerden eleman devşiriyor.

Terörle mücadele etmeyi hâlâ öğrenemedik. Sadece silahlı unsurlarla değil, onların arkasındaki lojistik desteklerle, sivil görünümlü unsurlarla da mücadele etmek zorundayız.

Yazarın Diğer Yazıları