Kırşehir’den atayurda yolculuk

Geçtiğimiz hafta atayurdumuz Kazakistan’daydık... İlk olarak Tanrı dağlarının eteğinde kurulu Almatı şehrine ulaştık.Ülkenin ticaret merkezi kabul edilen Almatı bu özelliğini korumayı sürdürüyor. Seyahatin amacı eğitim alanında işbirliği olunca Almatı’nın en köklü Üniversitesi, Al-Farabi Üniversitesini atlamak olmazdı. 80. yılını kutlayan bu üniversitenin yeni binalarla genişlettiği yemyeşil kampüsü görülmeye değerdi. Rektörlük katındaki heyetler arası görüşmenin ardından iki üniversite arasında kapsamlı bir işbirliği protokolü imzalandı. Tören sonrasında uğradığımız Medeu ve Çimbulak kayak merkezleri Kazakistan turizmi için büyük önem taşıyor. Bu sebeple yol boyunca pek çok yerde bakım onarım çalışmaları göze çarpıyor. Ancak turizmin artırılması ve şehrin daha da ilerlemesi için trafik sorununa ve hızla artan araç sayısına etkili çözümler geliştirilmeli.
Türkistan iki dünya eşiği
Almatı’dan sonraki durağımız 13.yüzyılda Türkçe’nin aydınlatıcısı Hoca Ahmet Yesevi’nin ve alperenlerinin kök saldığı Türkistan şehriydi. Büyük Kazak şairi Mağcan Cumabay Türkistan için “iki dünya eşiği er Türk’ün beşiği” diyerek şehrin tüm Türk dünyası için ortaklığına ve birleştirici gücüne vurgu yapıyor. Türk dünyasının manevi başkenti olarak bilinen Türkistan’a Güney Kazakistan’ın Çimkent eyaleti üzerinden ulaştık. Çimkent-Türkistan arası 160 km ve yolların yapımı neredeyse tamamlanmak üzere.. Bitmesinin ardından iki şehir arasındaki yolculuk süresi 1 saate düşecek. Bu da Türkistan’ın düne göre daha fazla gelişmesi demek. Zira Astana başta olmak üzere ülkenin pek çok yerindeki yatırım seferberliğinin henüz bu bölgeye yansımadığı görülüyor. Vatandaşlar önümüzdeki 5 yıl içinde yatırımların daha fazla geleceğini ümit ediyor. Bu anlamda bahsedilebilecek en önemli husus Ahmet Yesevi Uluslarararası Türk-Kazak Üniversitesi. Iki ülkenin ortaklaşa kurduğu Ahmet Yesevi Üniversitesi bozkırın ortasında yükselmeye devam ediyor. Yesevi bayrağının Anadolu’daki  taşıyıcılarından Ahi Evran’ın adıyla kurulan Ahi Evran Üniversitesi ile Ahmet Yesevi Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü aylar önce Kırşehir ile Türkistan’ın kardeş şehir olmasının ardından ikili ilişkileri daha da güçlendirecek. Böylelikle önümüzdeki dönemde öğrenci ve öğretim elemanı değişimi başta olmak üzere ortak pek çok projenin hayata geçirilmesi mümkün gözüküyor. 
Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde öğrenciler parasız öğrenim görüyor.. Burayı tercih eden öğrencilerin uçak ve yol masrafları yılda iki kez üniversite tarafından karşılanıyor. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Osman Horata büyük gayret sarf ediyor. Haziran ayında Almatı’daki Avrasya Enstitüsü’nün yeni binası ile daha etkili hedeflere yürümesi planlanıyor. Bu yolla üniversitenin Almatı ve Astana gibi şehirlerde de bilinirliği artırılmış olacak. 
Kısa bir süre önce Rektör Vekilliğine getirilen Prof. Dr. Musa Yıldız ise üniversiteye epey hareketlilik kazandırmış. Dinamik yönü ve bilgi birikimiyle iki ülke ilişkilerine kesinlikle büyük katkı sağlayacak. Musa Bey Kazaklar tarafından da oldukça benimsenmiş. Biz oradayken Uluslararası Müzik Sempozyumu gerçekleştiriliyordu. Neredeyse hergün bir konferans ve etkinlik söz konusu... Özellikle 23 Nisan Bayramında Aygölek adlı anaokulunda düzenlenen kutlama töreni hepimize duygu dolu anlar yaşattı. Türkistan seyahatimizde Ahmet Yesevi’nin hocası Aslanbaba’nın türbesini, Sır Derya nehrini ve daha pek çok önemli yeri yeniden görme fırsatımız oldu. Türkistan’ın ardından Kazakistan’ın başkenti Astana’ya yolculuk başladı...
Haftaya devam edeceğiz...

Yazarın Diğer Yazıları