Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fırat Doğu Faraç

Fırat Doğu Faraç

Klasik Okul (1776-1873)

Klasik okul liberal felsefeyi geliştiren ve yenileyerek sürdüren okul olmanın yanında Marxist iktisadı da besleyen önemli bir kaynak olmuştur. Klasik iktisadın isim babası Marx’tır. Marx’ a göre klasik iktisat İngiltere’ de S. William Petty ile başlar. İngiltere’ de Ricardo, Fransa’ da Simonde de Sismondi ile son bulur. Marx’ tan sonra gelen görüşe göre A. Smith ile başlayıp J. S. Mill ile biten bir dönemi kapsar.

Keynes ise A. Marshall ve onu izleyen daha dar bir iktisatçılar grubu olarak klasik okulu tanımlarlar. Bu anlamda klasiklerin Fizyokrat Okul gibi bir önder etrafında tutarlı bir şekilde görüşlerini dile getiren bir okulu oluşturmadığı gözlemlenmektedir.

O dönemde İngiltere’de yaşanan Sanayi devrimi, kapitalist ve üretim araçları mülkiyetinden yoksunlaşan işçi sınıfını doğmuştur. Ayrıca 1789 Fransız ihtilali bireycilik ve özgürlük temalarını pekiştirmiştir. ABD‘nin bağımsızlığının kazanması merkantilist sömürgeciliğine de darbe vurmuştur. Ticari kapitalizm, merkantilizmi, Fransa’da tarımın kapitalistleşmesi fizyokrasiyi, İngiltere’de Sanayi devrimi ise klasik okulu doğurmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları