Kongre eğlendi!

Erdoğan acaba yeni neler söyleyecek, partide ne gibi kadro ve yönetim değişiklikleri yapacak ve partinin yeni programı, hedefleri ne olacak diye merakla beklenen AKP Kurultayı bana bazı şeyler anımsattı. Önce bir Fransız deyimini, “Değiştikçe hep aynı”, sonra da sevgili tarih hocam merhum Cami(Baykurt) Bey’in bana söylediklerini hatırladım.
Cami Bey hakiki bir bilge idi... Milli Mücadelenin ilk yıllarında Dahiliye Vekili iken Mustafa Kemal ve İsmet Paşa ile ters düşmüş ve sonra Robert Kolej’de tarih hocamız olmuştu... Harp yıllarında... Ben o yıllarda hararetle Alman yanlısıyım... Umudum, Almanlar kazanırsa “Turan” hayalim gerçekleşecek! Meğer ne ham hayalmiş! Büyük devletler, savaşı kazansa bile mesela Almanya ve müttefikleri buna müsaade ederler mi? Aksine Türk korkusuyla tam tersine çalıştılar ve de hala çalışıyorlar.
Ama o zaman ben her Alman zaferinden sonra hocama nispet yapıyorum, “Bakın Almanlar Fransa’yı yendi. Yakında Sovyetler’i de yenecekler vb..” Cami Bey de o mütevekkil haliyle “Sen sonuna bak oğlum” derdi. Almanlar ve Hitler’in sonu malum...

 

***

 

AKP Kurultayı’da otuzlu yıllarda (1931 yapımı) gösterilen Erik Charell’in yönettiği “Kongre Eğleniyor” adlı müzikal bir film vardı. Film 1814 Viyana Kongresi’nde Rus Çarı Aleksandr ile güzel bir kadın arasında geçen ilişki etrafında döner. AKP’nin 2012 Kongresi bana bu filmi hatırlattı. Tam bir şov. Sahne organizasyonu, koreografi, vs.. mükemmeldi. Bir vals eksikti!
Erdoğan okuduğu şiirle hazirunu hem ağlattı hem coşturdu. Ama bakalım AKP iktidarının ve Erdoğan’ın sonları nasıl ve ne olacak. Viyana Kongresi’nden sonraki Avrupa’ya, parçalanmaya dönmesin! Erdoğan’ın kafasında “eyalet sistemi” var. Zaten öteden beri hayali bu!

 

***

 

Okul bittikten sonra hocamız Cami Bey’i solculuktan içeri almışlardı. Sultanahmet Cezaevi’ne ziyaretine gittim. “Ne oldu” diye sorunca hocam o mütevekkil hal ve tebessümü ile “Avluda idik içeri aldılar” diye yanıtladı. Bu sözler de bugünkü durumu anlatıyor...
Demirel son Balyoz hükümleri hususunda “Dünyanın sonu değil. Köprünün altından daha çok sular geçer” demiş. Çok doğru da “sular” etrafı yıkıp geçiyor.
Erdoğan kongredeki hem ağlatan hem güldüren konuşmasında “Bu veda değil” demiş.. Şair Eşref’in; yeni bir şehzade doğduğunu ve adının da Ertuğrul konduğunu öğrenince, “Eyvah, bitti derken yeniden başlıyor desenize” diye sızlanmasını hatırladım...
Önümüzdeki dönem ülke için de AKP ve Erdoğan için de kolay olmayacak..
AKP’nin 63 maddelik yol haritası, eşkıya ile müzakereler ve “eyalet sistemi” tartışılacak! Kemerlerinizi bağlayın! Erdoğan’ın kongredeki tiradı ile gazetecilere dağıtılan yeni AKP yol haritası arasında derin farklar, çelişkiler var. Bu çatlak muhakkak büyüyecek ve Erdoğan umduğu gibi tek adam “padişah” olursa kıran kırana bir başkanlık tahtı kavgası başlayacak. Ufukta Bülent Arınç’ın Başbakan olması ihtimali de var.. Siz o zaman seyredin gümbürtüyü!

 

***

 

Ben, daha 2002’de, “AKP iktidar olursa bu adama dikkat edin, hudutsuz emelleri var” demiştim.
Şimdi umudumuz “gül ağacının” eğilmemesi...

Yazarın Diğer Yazıları