ABD uçak gemisi Türk savaş gemisini neden vurdu

ABD uçak gemisi Türk savaş gemisini neden vurdu
Montrö Boğazlar Sözleşmesi bildirisinde imzası bulunan 104 emekli amirallerden birisi olan Tümamiral Cem Gürdeniz sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

''Mavi Vatan'' kavramının isim babası Cem Gürdeniz, 29 yıl önce Amerikan Saratoga uçak gemisinin Ege’de NATO tatbikatında Muavenet muhribimize füze attığını söyleyerek bunun bir kaza olmadığını aktardı. 

Sosyal medya hesabından tweet atan Gürdeniz, “29 yıl önce Amerikan Saratoga uçak gemisi Ege’de NATO tatbikatında Muavenet muhribimize iki füze ateşledi. Bir kaza değildi. Komutan ve 5 denizciyi şehit verdik. Bu Irak’taki harekatımıza dolaylı tutum içinde bir misillemeydi. Ruhları şad olsun. Şehitlerimizi unutmayacağız.” paylaşımını yaptı.

NE OLMUŞTU?

2 Ekim 1992 tarihinde Display Determination-92 (Kararlılık Gösterisi-92) adlı NATO tatbikatı sırasında Ege’de Türk savaş gemisi Muavenet''in, ABD uçak gemisi Saratoga’nın ateşlediği 2 adet Seasparrow hava savunma füzesiyle vurulmasının üzerinden tam 29 yıl geçti. 

Olayda 5 denizci hayatını kaybetti.  Füzelerin TCG Muavenet’e ateşlenmesinin ardından, USS Saratoga’nın kaptanı bir yanlışlık olduğunu söyledi. Olay, eğitimsizlik ve disiplinsizlik olarak addedildi, idari kovuşturmayla yetinildi, uçak gemisinin komutanı dahil 8 ABD çeşitli askeri disiplin cezalarına çarptırılarak, dosya kapatıldı.

 

İlgili Haberler