Yukarı Karabağ'da gerginlik tırmanıyor

Yukarı Karabağ'da gerginlik tırmanıyor
Yukarı Karabağ'da gerginlik tırmanıyor

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Azimov: "Suriyeli Ermenilerin Yukarı Karabağ'a yerleştirilmesinden rahatsızız."

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov, Suriyeli Ermenilerin işgal altındaki Yukarı Karabağ'a yerleştirilmesinden rahatsız olduklarını söyledi. Azimov, işgal altındaki Yukarı Karabağ ve diğer illere Suriye'den kaçan Ermenilerin yerleştirilmesi iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Azerbaycan tarafının, Suriye'den kaçan Ermenilerin başka yerlerde iskan edilmesine karşı olmadığını söyleyen Azimov, bu insanların işgal altındaki Azerbaycan topraklarına yerleştirilmesine karşı olduklarını ve durumdan rahatsızlık duyduklarını belirtti. Ermenistan nüfusunun büyük kısmının ülkeyi terk ettiği ve ülkede nüfus problemi yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda Suriye Ermenilerinin ülkede boşalan yerlere yerleştirilmesinin daha doğru olacağını vurgulayan Azimov, bu insanların Karabağ'a yerleştirilmesinin altında başka nedenler yattığını kaydetti.1993 yılında Ermeni kökenli 300 Suriyeli teröristin Karabağ'a gelerek Azerbaycan'a karşı savaştığını bildiren Azimov, bugün de mülteciler arasında teröristler olabileceğini ve onların mülteci sıfatıyla terörist faaliyetlerde bulunabileceğini belirtti. Bu durumu da göz önünde bulundurarak tedirgin olduklarını ve konuyu dikkatle takip ettiklerini söyleyen Azimov, "Konu sadece iskan konusu değil. Sadece iskan konusu olsa bile, durumdan ciddi şekilde rahatsızız" dedi.

 

Yukarı Karabağ sorununda ilerleme kaydedilemedi

 

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının Paris'te gerçekleştirdiği son görüşmede 'bir ilerleme kaydedilmediğini' söyledi. Azimov, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının girişimiyle Fransa'nın başkenti Paris'te 28 Ocakta gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Son görüşmenin, sonuç itibariyle diğer görüşmelerden farklı olmadığını söyleyen Azimov, Azerbaycan tarafının tekliflerinin üzerinden düşünülmeden reddedildiğini ve görüşmelerde bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

 

"Seçimden sonra bazı değişimler olabilir"


 

Karşı tarafın da bazı kritik mesajlar verdiğini ve çözüm sürecinde gerileme hissedildiğini ifade eden Azimov, Minsk sürecine yeni teşebbüsler gerektiğini kaydetti. Azerbaycan'ın yeni teklifler sunduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı, bu tekliflerin Ermeni tarafından kabul edilmediğini söyledi. Ermenistan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hatırlatmada bulunan Azimov, 'Belki de seçimlerden sonra bazı değişimler olabilir. Ermenistan zaman kazanmak istiyor fakat, zamanın onların aleyhine çalıştığının farkında değiller. Bu konuda kazanan veya kaybedenin kim olduğunu öğrenmek istiyorlarsa Azerbaycan'ın kalkınmasına baksınlar. İşgal altındaki toprakları ne yolla olursa olsun kurtaracağımıza kimsenin şüphesi olmasın. Bu yüzden, reel adımlar atılmasını teklif ediyorum' dedi.


 

AGİT Minsk Grubunun çabalarını sürdürdüğünü fakat ortaya yeni teklif sunmadığını söyleyen Azimov, eşbaşkanların 2013'te her iki ülkede de seçim olacağı için bu yılı gözden çıkardığını kaydetti. Eşbaşkanlar tarafından 2010 yılında hazırlanan 'ana ilkeler' projesinin Ermenistan tarafından kabul edilmediğini hatırlatan Dışişleri yetkilisi, sonraki iki yılda Rusya'nın arabuluculuğu ile yürütülen görüşmelerde de bir sonuç alınamadığını, 2010'dan günümüze kadar net bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.


 

Yukarı Karabağ sorununda çözüme ulaşılmamasının Azerbaycan'ı, Azerbaycanı destekleyen devletleri ve ülkenin üye olduğu uluslararası kurumları tedirgin ettiğini belirten Azimov, 'Ermenistan'ın her gün biraz daha dışlandığını ve tecrit olunduğunu, bu durumdan kurtulması için ise Azerbaycan ile barışması gerektiğini' vurguladı.