MOBESE'nin açılımındaki B harfinin sırrı

MOBESE'nin açılımındaki B harfinin sırrı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun video görüntülerinin MOBESE’den alındığı ifade edilmişti. MOBESE “Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu” diye biliniyor ama bu harfler aslında sistemi kuranların baş harfleri. MOBESE’nin “B”sinin FETÖ ile bağlantısı olduğu iddia edildi.

Arkasından FETÖ çıktı

OdaTV''nin haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun balıkçıda çekilen fotoğrafının ardından başlayan tartışma yeni bir boyut kazandı. Bazı medya kuruluşlarında Ekrem İmamoğlu’nun aracının geçiş videosu yayımlandı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bu görüntülerin MOBESE kameralarından alındığını ifade ederek, “Takipçisi olacağım” dedi. 
OdaTV balıkçının bulunduğu Sarıyer ilçesine giderek Ekrem İmamoğlu''nun aracını kaydeden MOBESE kamerasını görüntüledi. 

Yayımlanan video görüntülerinin “027-G-34SRY-0” nolu MOBESE’den alındığı ifade edilirken esnaf da Ekrem İmamoğlu’nun aracının MOBESE’nin bulunduğu güzergahtan geçtiğini ifade etti.

Yani videonun MOBESE’den alındığı ve yayınlandığı ortaya çıktı. Peki, MOBESE sistemini İstanbul’a kim kurmuştu? MOBESE’nin “B”sinin FETÖ ile ilgisi neydi? Ekrem İmamoğlu’nu takip eden MOBESE’nin kurucusunun bağlantıları nelerdi?

EMNİYET MÜDÜRÜ BASRİ AKTEPE FEÖ ÜYELİĞİNDEN TUTUKLANDI

1998 yılında bu sistemin kurulması amacıyla oluşturulan ekibin başında dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Müdürü Basri Aktepe vardı. Bu sistem sayesinde polis muhtarlıktan sokaklara, nezarethanelerden araçlara kadar her yeri “Big brother” gibi izliyordu.

MOBESE’yi artık herkes biliyor. MOBESE adında ise bir şifre var. “Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu” diye biliniyor ancak değil.  Bu açılım MOBESE kısaltmasından sonra ortaya çıktı. 

MOBESE: Murat, Osman, Basri, Erin, Süleyman, Erdoğan isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Sistemi kuran polis ve mühendislerin baş harfleri. MOBESE’nin B’si Basri Aktepe’yi simgeliyordu. Emniyet Müdürü Basri Aktepe, 8 Eylül 2016’da FETÖ üyeliği suçlamasıyla tutuklandı.

Daha da başa dönersek

Basri Aktepe polis akademisinden 1987 yılında mezun olduğunda böyle bir sistemi hayal bile edemezdi. 1990’a kadar bilgisayar kullanmayı bilmiyordu. Hayatı 1990’da dil eğitimi için gittiği Amerika’da değişmiş. Aktepe, Amerika’da eğitimine devam etti. 1996 yılında FBI National Academy’den mezun oldu. Yani ABD’de polis yetiştiren akademiden. 1996’da Türkiye’ye dönerek Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nde Bilgi İşlem Müdürlüğü yapmaya başladı.

1999 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı FETÖ üyesi emniyetçiler listesinde bulunan Basri Aktepe’nin adı Cumhuriyet Başsavcılığı’na giden devlet raporlarında da FETÖ üyesi olarak geçiyordu. 2002 yılında İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’ın savcılık izniyle yaptığı emniyet içindeki “Cemaat” yapılanması çalışmasıyla Basri Aktepe’nin adı tekrar gündeme geldi. 

Adil Serdar Saçan Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel’e gönderdiği yazıda örgütün emniyet içindeki unsurları nedeniyle bu gruba yönelik habersiz telefon dinlemesi yapılamadığını anlatıyordu. 

O dönem “Cemaat” soruşturması olarak anılan çalışmalar kapsamında yargılanan Basri Aktepe, 2006 yılında dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından TİB’in Teknik Daire Başkanlığı görevine getirildi. Basri Aktepe’nin adı o yıllarda yasadışı dinleme tartışmalarıyla sıkça gündeme gelmişti. 

İDDİANAMESİNDE NELER VARDI

MOBESE’yi kuran ekipte yer alan ve ‘B’ye ismini veren istihbaratçı olarak bilinen Emniyet Müdürü Basri Aktepe hakkında “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla açılan davanın iddianamesinde de çarpıcı bilgiler yer aldı. 

İddianamede, Basri Aktepe’nin MİT’ten sorumlu abiler arasında yer alan Atilla Öztürk ve FETÖ’nün sivil imamlarından Harun Biniş ile telefon irtibatı bulunduğu belirtildi.

2016’da tutuklanmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basri  Aktepe hakkında sürdürdüğü soruşturmayı tamamlayarak, şüpheli hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan dava açtı. 

İddianameye göre şüpheli Basri Aktepe de Tunceli’de 3. Sınıf Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı sırada FETÖ’nin MİT’e sızma planları doğrultusunda, 2011 yılında MİT’e Başmüşavir olarak göreve başladı. 

Basri Aktepe, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 28 Temmuz 2016 tarihinde çıkarılan 667 sayılı KHK ile görevinden ihraç edildi. Ankara Savcılığının sürdürdüğü bir soruşturmada şüpheli konumda olan Adem Öcal ifadesinde, Aktepe’nin FETÖ üyesi olduğunu ve örgüt adına TİB’deki yapılanmayı planladığı söyledi. 

HARUN BİNİŞ İLE TELEFON İRTİBATI VAR 

Basri Aktepe, FETÖ/PDY’nin MİT’ten sorumlu abileri arasında yer alan Atilla Öztürk ile 2011-2015 yılları arasında pek çok defa telefon ile görüştü. İddianamede, “HTS kayıtlarına göre FETÖ’nün üst düzey yöneticileri arasında yer alan Bayram Arslan, Tuncay Delibaşı, Mustafa Mert ve Harun Biniş ile toplam 23 kere telefon irtibatı kurduğu tespit edilmiştir” denildi. Aktepe’nin irtibatının ortaya çıktığı Harun Biniş’in, darbe girişiminin yönetildiği Akıncı Hava Üssünde görüntüleri belirlenmişti.

 

İlgili Haberler