Müteahhitler 1.1 milyar dolarlık proje üstlendi

Müteahhitler 1.1 milyar dolarlık proje üstlendi
Türkiye Müteahhitler Birliği, küresel ve ulusal ekonomide 2016’nın ilk çeyreğindeki göstergeler ile gelecek döneme ilişkin verilerin değerlendirildiği “İnşaat Sektörü Nisan 2016 Analizi” nin sonuçlarını açıkladı.

Türkiye Müteahhitler Birliği’nden (TMB) yapılan açıklamada, yıla olumsuz başlayan küresel piyasalarda yukarı yönlü ve iyimser hareketlenmeler gözlendiği belirtilerek, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde önceki yıllar kadar iyi başlanılmayan ilk çeyrekte 1,1 milyar dolarlık 17 yeni proje üstlenildiği kaydedildi. 

Rusya ve Libya pazarı

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde 1972’den bugüne kadar 108 ülkede üstlenilen 8 bin 755 projenin toplam bedeli 325,5 milyar dolara ulaşırken, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2016 yılının ilk çeyreğinde yurt dışında 1,1 milyar dolar değerinde 17 yeni proje üstlenildi. Yılın ilk 3 ayında Bahreyn, Nijerya, Suudi Arabistan, Irak ve Azerbaycan proje üstlenilen ilk 5 ülke oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde Türk müteahhitlik firmaların üstlendiği proje tutarının geçen yılların altında kalmasında Rusya, Libya ve Irak pazarlarındaki sorunlar etkili oldu.  Yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında lider konumda bulunan Rusya’da başlamış olan projeler sürecek ancak imza aşamasında olan projeler askıya alındı ve yeni projeler alınması kısa vadede olası görünmüyor. Türk müteahhitlerin en faal olduğu pazarlar arasında olan Irak’ta son  dönemde hem merkezi hükumet hem de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi hükümeti terör olayları ve düşük petrol fiyatları nedeniyle ağır bir finansal darboğaz yaşamakta. Bu nedenle projelerde sıkıntı yaşanırken pek çok firma hak edişlerini tahsil edemiyor. Toplam yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturan Rusya, Libya ve Irak pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için, Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip ediliyor.