Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Necip Hablemitoğlu'nun babası…

Sevgili okuyucum, bir-kaç konumuz var…

Önce, rahmetli Necip Hablemitoğlu'nun babasının ölümünden söz edeceğiz.

İnsanlık abidesi, sevgili dostum Salim Taşçı 16 Temmuz 2017 Pazar günü "Mevlüt, Necip Hablemitoğlu'nun babası Adem Hablemitoğlu vefaat etti" deyince; Salim'le beraber Ankara Karşıyaka Camisi'ne koşturduk. Necip'in babası Adem Hablemitoğlu'nun tabutu başında durduk.

Tabutun yanında duruşuyla erdemli, bir hanımefendi de vardı. Sakin, üzgün ve sessizdi. Kim olduğunu sorduğumda "Ben Efser Hablemitoğlu'yum; Necip Hablemitoğlu'nun ablasıyım" deyince, içim yandı ve kendisinden aile hakkında kısaca bilgiler almaya başladım…

Efser Hanımefendi, önemli devlet görevlerde bulunmuş bir bilge aydın. Kız kardeşinin adı ise Emel Küçükdoğan. Anneleri Necip öldürülmeden önce vefat etmiş. Adem Hablemitoğlu'nun, oğlu Necip'ten iki torunu var. Adları; Uyvar ve Kanije. Sevgili Uyvar ve Kanije'ye başarı dolu uzun ömürler diliyorum. Necip'in babasının cenazesinde Avukat Sayın Hüseyin Buzoğlu ve değerli yazar Ergun Poyraz da vardı.

Necip'in babası Adem Hablemitoğlu'nun cenazesi, Necip'in mezarının yanına defnedildi. Ve o definde hepimiz mezarı başındaydık.

Değerli okuyucum; Hablemitoğlu ailesi görkemli bir aile. Kuşkusuz biliyorsunuzdur; Necip Hablemitoğlu, "Fetö Terör Örgütü'nü ilk deşifre eden bir kahramandır. Ve o kahraman, Feto hainini deşifre ettiği için öldürüldü.

Şunu da belirtmeliyim ki; Babası Adem Hablemitoğlu'nun, oğlu Necip için yazdığı kitabı da okumanızı özellikle dilerim. Kitabın adı "Necip Hablemitoğlu'nun Mektupları". Kitap Togan Yayınları'nın ürünü.

Ve tarihte kadın hakları…

Kayseri'deki Kültepe-Kaniş Karum ören yerinde Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun yönetimindeki kazı çalışmalarında bulunan tabletler 4.000 yıl önce Anadolu'da kadınların bazı haklarının yazılı olarak varlığını ortaya çıkardı.

M.Ö. 1950 - MÖ 1750 yıllarında yazılan Kültepe tabletleri arasında evlenme, boşanma, miras, nafaka ve evlat alma gibi aile içi hukukuyla alakalı belgeler bulunuyor.

İşte hukuksal anlamda büyük önem taşıyan belgelerin içerikleri:

- Tabletlerde ikinci bir eş almanın yasak olduğu, alındığı takdirde de erkeklerin para cezasına çarptırılacağı bilgisi yer alıyor.

- Belgelerde, boşanma durumunda her iki tarafın da hukuki hakları olduğu bilgisi yer alıyor.

- Boşanma sonrası tarafların din veya ırk fark etmeden gönlü kimi isterse onunla evlenebileceği, herhangi bir kısıtlamanın olmadığı belirtiliyor.

-  Tabletlerde yer alan boşanma belgelerinde mal paylaşımı, miras ve nafaka konularına değiniliyor. Evli bir çiftin boşanması durumunda, evin her ikisinin olduğu, öldükleri zaman evlerinin çocuklarına kalacağı gibi bilgiler bulunuyor.

- Günümüzde de boşanmaların en önemli sorunları arasında gösterilen 'nafaka', o yıllarda 'hukuk çerçevesinde' işleniyor.

- Eşlerinden boşanan kadınların ileride geçim sorunu yaşamaması için 'nafaka' aldığı bilgisi tabletlerde yer alıyor.

Bir çiftin boşanma belgesinde, erkeğin kadına ekonomik yardım sağlayacağı sözünün verilmesi, kadın-erkek eşitliğinin o yıllarda da varlığını gösteriyor.

-  Günümüzde Anadolu'nun bazı yörelerinde yaygın olan, kocası ölen kadının kayınbiraderi ile evlendirilmesi geleneğinin o yıllarda var olduğuna dair hiçbir iz olmaması ise eski Anadolu'nun hukuksal gücünü ortaya koyuyor.

Miras konusunda ise, 'çocukların anne ve babalarına bakma yükümlülüğü olduğu ve mirasın ancak anne ve baba öldükten sonra paylaşılabileceği' bilgileri yer alıyor.

- Miras yüzünden çıkan kardeş kavgalarıyla ilgili hukuksal düzenlemeler mahkemeye taşınıyor. Durum, o dönemin hukuksal gücünü ortaya koyuyor.

Evet… Demek ki milattan önceki yıllarda kadının bir anlamda yüceliği belirtiliyor. Ve kadın öldürmenin yokluğu ifade ediliyor.

Bu tarih öncesi bilgiler, günümüz insanını adeta utandırıyor!

Esen kalın efendim...

Yazarın Diğer Yazıları