Ölümle ilgili çocuklara söylenmemesi ve yapılmaması gerekenler (2)

Kısa süre içinde çocuk üzülür diye büyük değişiklikler yapmayın. Başka şehre gitmek gibi. Çocuğu arkadaşlarından yakın çevresinden ayırmayın.
Eğer ölen kişi ebeveynlerden biri ise amca,hala,teyze gibi bu rolü üstlenecek kişi bu rolü yavaş yavaş üstenmeye başlamalı ve çocuğun kendini güvende hissetmesini, sevildiğini ve desteklendiğini, yalnız olmadığını fark etmesini sağlamalıdır.
Yas dönemi uzun sürerse bir psikoloğa başvurmalısınız
Çocuklarda yaşanan yas sürecinde altını ıslatma, kekemelik, tırnak yeme, saldırganlık, hırçınlık gibi uyum ve davranış bozuklukları, kabuslar, gece korkuları, korkular, uykusuzluk,yeme problemleri, karın ya da baş ağrısı , okul başarısızlığı, içe kapanma gibi sorunlar görülebilir.Gençlerde de depresif bir hal, özbakım yetersizliği, dikkat dağınıklığı, başarı düşüşleri ve içe kapanma görülebilir. Bu belirtiler hayatın akışı içinde zamanla azalmaya veya kaybolmaya başlar. Eğer bu süreç bir zaman sonra kaybolmuyor ve hala devam ediyorsa, yas dönemi 4-6 ay geçtiği halde bitmiyorsa, uzamış bir yas süreci yaşanıyor olabileceği için bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Her sağlıklı bireyin yas sürecini yaşayıp tamamlayıp yeniden yapılandırma sürecine geçebilmesi beklenir. Bazen gençlerde ya da yetişkinlerde gecikmiş yas tepkisi olur. Yani bireyin yas tepkisi gecikir ve beklenen zamanda ortaya çıkmaz. Böyle durumlarda da uzmana başvurmak iyi olacaktır. Bu sürecin en sağlıklı şekilde atlatılmasında hem çocuklar hem de gençler için ebeveynlerin ve öğretmenlerin rolü büyüktür. Ebeveynler bu tür durumlarda okulundaki psikolojik danışmanı ile irtibata geçmelidir.
Yas uzun sürerse bir psikologdan randevu alınması uygun olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları