Orman yangınları TBMM gündeminde: Rant için mi?

Orman yangınları TBMM gündeminde: Rant için mi?
Son günlerdeki orman yangınları CHP tarafından meclis gündemine taşındı. Chp Antalya Milletvekili Nefi Kara yangınların rant için çıkarılıp çıkarılmadığını sorguladı. Yangınlarla ilgili yaptığı araştırmaya ve sorularına AKP’nin sessiz kalmasına tepkiliydi

Fatih Erboz / YENİÇAĞ

3 Temmuz 2017 itibariyle, son 3 günde en az 147 yerde orman yangını çıkarken CHP orman yangınlarının sebepleri, meydana gelen can kayıpları ve maddi zararların araştırılarak orman yangınları konusunda etkin ve sürekli çözümler bulunabilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi. Araştırma önergesinin gerekçesinde, AKP Hükümeti’nin, orman yangınlarının önlenmesi, ormanlarda açma yapılması ve ormanların işgalini önleyecek önlem almak yerine,2B statüsündeki orman alanlarını yerli ve yabancı şirketlere satılmasını, ormanların yağmalanmasını, ormanların madencilik adı altında tahrip edilerek ya da yakılarak insan eli ile yok edilmesini teşvik ettiği” savunuldu.

ALANYA VE MANAVGAT’TAKİ YANGINLARIN NEDENİ NE?

Öte yandan Chp Antalya Milletvekili Nefi Kara, Alanya ve Manavgat’taki yangınlarla ilgili yaptığı araştırmada, yangının nedeni olarak elektrik dağıtımında özelleştirme olmasına rağmen alt yapıda değişiklik yapılmamasının geldiğini belirterek, “Yangınların 40 yıldır değişmeyen elektrik telleri, tahta elektrik direkleri ve sıcaklara dayanamayan trafolardan kaynaklandığı söyleniyor” dedi.

Orman işlerinde çalışanların taşeron şirketlerden alınıyor olması, tecrübesizlik, doğa ve arazi şartlarının da yangınlara müdahaleyi geciktirdiğini öne süren Kara, “Ben bunları gündeme getiriyorum, yangınlar peş peşe geliyor ama AKP’den ses çıkmıyor. İktidar partisi eksik önlemlerle ormanlara zarar veriyor ancak bir açıklama yapmıyor. Yangınların çıkış nedenleri tam olarak kamuoyunu tatmin edici bir şekilde ortaya konamazsa o zaman iddialar kafaları karıştırmaya devam edecektir. Örneğin Alanya Sapadere’de Hidro Elektrik Santral yapılacağı iddiası doğru mu? Bunun AKP iktidarınca açıklanması gerekiyor. O zaman bir rant peşinde mi koşuluyor, bunların hepsi cevap bulmalı” diye konuştu.

 

İlgili Haberler