Osmanlı fırtınalardan nasıl korundu? Kıyılarda nasıl önlemler aldılar?

Osmanlı fırtınalardan nasıl korundu? Kıyılarda nasıl önlemler aldılar?
Osmanlı Döneminde fırtınalardan korunmak için alınan önlemler bulunuyor. Zonguldak’ta yaşanan fırtına faciasından sonra gündem oldu.

Atlas Tarih Dergisi’nde yer alan bilgilere göre, fırtınalar binlerce yıldır deniz ticaretinin önündeki en büyük engeldir. Osmanlı döneminde de Anadolu kıyılarına gelen gemiler denizdeki fırtınadan korkuyorlardı.

Osmanlı seyyahları bu gürültülü ve yıldırımlı fırtınaların bazılarını kaydetmişlerdi. Yelkenliler döneminde Akdeniz'de, Karadeniz'de hatta Marmara'da gemilerin fırtınayla her karşılaşması küçük bir afet sonucu doğuruyordu.

OSMANLI KIYILARINDA DENİZ FENERLERİ

Fırtınalara karşı seyir güvenliğini ve kıyı emniyetini sağlamak için Osmanlı da deniz fenerlerinden faydalandı.

Avrupalı gezginlerin seyahatnamelerinde de adı geçen Anadolu Feneri, Rumeli Feneri, Fenerbahçe Feneri gibi örneklerin dışında Osmanlı kıyılarında modern deniz fenerleri tesisine dair ilk faaliyetler 1700'lü yılların ikinci yarısında başladı.

uoluiloui.jpeg

19. yüzyılın başında Osmanlı Devleti'nin Avrupa devletleriyle yaptığı anlaşmalar sonucu deniz ticaretinin yoğunlaşmasıyla, eski fenerlerin tamiri ve yeni fenerlerin inşası hızlandı.

1850'lerin sonunda Fenerler İdare-i Umumiyesi kuruldu ve Anadolu ve Rumeli kıyılarında çok sayıda fener yapılmasına karar verildi ve bu karar uygulandı.

1856 yılında Fenerbahçe, Bebek, Rumeli, Anadolu, Gelibolu, Hellas (Mehmetçik), Kumkale, Karaburun, 1857 yılında Ahırkapı, Yeşilköy, Kepez, Çanakkale, Nağraburnu, Marmara Adası, 1858 yılında Karakova, Çardak ve 1859 yılında Şile Fenerleri modern yöntemle inşa edildi.

Öte yandan İstanbul’u ve Anadolu kıyılarını dehşetli fırtınalardan korumak veya önceden haberdar olmak ancak 19. Yüzyılda mümkün oldu.

ZONGULDAK'TA FELAKET OLDU

Dün, Zonguldak Ereğli'de fırtınada bir gemiden haber alınamıyor. 1 kişinin cansız bedeni bulunurken 11 mürettebat hala aranıyor. Denizciler en son fırtınanın ortasında "Batıyoruz" çağrısı yapmıştı.

456.webp

İlgili Haberler