Otomotiv sektörünün önünü açmak

Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM, son iki aydır ihracat rakamlarını otomobil fabrikalarında açıklıyor.

Geçen ay Kocaeli'ndeki Ford Otosan fabrikasında Türkiye'nin ihracat rakamlarını açıklayan TİM, bu ayki rakamları da yine Kocaeli'nde bulunan Hyundai Fabrikası'nda açıkladı.

İhracat rakamlarını her ay bir şehirde açıklamak TİM'in yaklaşık 10 yıllık bir politikası. Neredeyse Türkiye'nin her ilini dolaştı TİM. Gittiği yerde ihracatçıların sorunlarını dile getirip, gerek ekonomi yönetiminin gerekse  bürokrasinin dikkatini bu bölgelerin üzerinde topladı.

İlk kez art arda iki ay, aynı şehirde rakam açıkladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "otomotiv sektörü çok önemli" diyor. Çünkü Türkiye'nin sorunlu olmadığı bölge hemen hemen yok gibi. İhracat bütün komşu ülkelerde neredeyse dip seviyelerde. Avrupa derseniz o da tökezlemeye başlıyor.

İşte böyle bir dönemde otomotiv sektörü adeta Türkiye'nin yüzünü güldürüyor.

Tekstilin yerine otomotiv

Son aylarda tüm sektörlerde ihracat düşerken bu sektörde yüzde 10'un üzerinde bir artış var.

Türkiye'de üretilen otomotiv hemen hemen tüm dünyaya ihraç ediliyor.

Dövizin çok değerli olduğu bir dönemde ihracat elbette çok önemli. 

Türkiye bugüne kadar hep tekstil sektörü ile öne çıktı. Ancak şimdi otomotiv sektörü  aldı başını gidiyor.

TİM de bunu dikkat çekiyor. Art arda otomotiv fabrikalarında yapılan toplantılar aslında hükümete de bir mesaj niteliğinde.

Türkiye otomotiv ihracatı ile dünya markası haline gelebilir.

TOFAŞ, Karsan, Ford Otosan, Toyota ve Hyundai  ihracat konusunda Türkiye'nin yüzünü güldüren şirketler.

Son rakamların açıklandığı Hyundai fabrikası gerçekten muhteşem bir tesis. Dakikada 1 otomobil Türk işçileri tarafından üretiliyor ve Almanya, İngiltere ile İspanya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Hele Almanya gibi otomotiv devi bir ülkeye Türkiye'den otomobil üretip ihraç  etmek gurur verici.

Binlerce gence iş alanı

Hükümet bu sektörün önünü tamamen açmalı.

Türkiye'de en çok satılan otomobil markası Volkswagen. Bu marka sadece Türkiye'ye değil bütün dünyaya otomobil satıyor. O halde Türkiye'nin özellikle bu markanın burada üretim yapması için cazip olan her türlü teklifi yapması lazım. Gerekirse Türkiye pazarını bu şirkete kapatma şantajını bile kullanmalı.

Türkiye coğrafya olarak muhteşem bir yerde. Bunun farkında olan Koreliler, Türkiye'den 1 milyon otomobili dünyaya sattılar. O halde bu başarı diğer markalara da anlatılmalı. Ücretsiz fabrika alanları ve teşviklerle Türkiye'de fabrika kurmaları sağlanmalı.

Bunu gerçekleştirirsek hem Türkiye hem de bu markalar kazanır.

Binlerce gencimize iş alanı açılır.

TİM bu konuda üzerine düşeni yapıyor.

Sırada hükümet var. Onlar da üzerine düşeni yapıp, Türkiye'yi don, gömlek satan bir ülke olmaktan çıkartıp katma değeri yüksek ürünleri dünyaya satan bir ülke haline getirmeliler.

İşte o zaman bu ülkede ne işsizlik ne de cari açık olur.

Yazarın Diğer Yazıları