Oyları çala çala...

24 Haziran demokrasi bayramı olsun dedik.

Ama oyları çala çala seçim kazanma hevesine girdiler.

Türkiye'nin her yerinden sandık görevlilerine, müşahitlere engeller çıkartıldı.

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce sosyal medyada şu mesajı yayınladı:

"Ne yaparlarsa yapsınlar, kaybedecekler. Hileyle hurdayla seçim kazanma dönemi artık bitti. Bu yöndeki haberlerle sakın yılgınlığa, karamsarlığa kapılmayın. Sandığa gidin, oyunuzu kullanın, umudunuzu asla yitirmeyin. Ben canım pahasına oyunuza sahip çıkacağım, başaracağız."

Bir Cumhurbaşkanı adayının "canı pahasına" oylara sahip çıkması mesajı yayınlaması 16 yıllık AKP iktidarının ayıbıdır.

İçişleri Bakanlığı yazılı eşi benzeri görülmemiş yaka kartları takan bazıları sandık başlarında görüldüler.

İçişleri Bakanlığı'ndan tek satır açıklama yapılmadı.

Geçen seçimlerin öncesinde Adalet, İçişleri ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanları görevlerinden ayrılır, yerlerine tarafsız bakanlar atanırdı.

Anayasanın 114. maddesinin birinci fıkrasında yer alan bu hüküm 16 Nisan 2017'de yapılan halk oylamasında kabul edilen değişiklikle, yürürlükten kaldırıldı.

Neden kaldırıldı şimdi anladınız mı?

Oy çalmak için olmasın?

Erzurum'dan gönderildiği iddia edilen görüntülerde boş oy pusulalarına Erdoğan ve AKP lehine oy kullanıldığı görülüyor. Vatandaş tarafından kayda alınan vahim iddiayla ilgili ise YSK tarafından bir açıklama yapılmadı. Görüntülerle ilgili sosyal medyadan kısa bir açıklama yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın "Erzurum'dayız. Bu olaya derhal el attık ve gerekli tutanaklar tutuldu. Sahtekârlıklara izin vermeyeceğiz sandık peşindeyiz" dedi.

Şanlıurfa'nın Süleyman Şah İlkokulu'nda çekildiği iddia edilen görüntülerde; açık ve toplu şekilde oy kullanılmasının yer aldığı öne sürüldü.

Hatay'ın Defne İlçesi'ndeki Ahmet Yiğitoğlu İlköğretim Okulu önünde çekilen görüntülerde ise içi yolcularla dolu plakasız bir otobüs görüntülendi. Otobüsün başındaki resmi kıyafetli polis memuru, araçtakilerin Afrin'den oy kullanmak için gelen orada görevli polis memurları olduğunu söyledi. Vatandaşlar ise otobüsün plakasız olmasına tepki göstererek içindekilerin de polis olmayabileceğini söylediler.

Diyarbakır'da bir okulda çekilen görüntülerde ise boş oy zarflarının dağıtıldığı iddiası yer aldı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki GAP Anadolu Lisesi'nde çekildiği belirtilen görüntülerde ise sandıklarda toplu ve açık şekilde oy kullanıldığı iddia edildi.

Yine Şanlıurfa'da çekildiği iddia edilen bir diğer görüntüde ise gönüllü müşahitlerin okula alınmadığı, sandık müşahitlerini okula almayanların ise köylüler olduğu iddia edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Şanlıurfa'da bazı sandıklarda CHP müşahitlerinin sandıklara alınmadığını, erkenden kullandırılıp sandıklara getirilen oyların sandıklara atıldığını ve bazı silahlı kişilerin Urfa'da seçim güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Tezcan bunların tespit edilip ilçe seçim kurullarına gerekli hukuki itirazların yapıldığını kaydetti.

Ankara'nın Sincan ilçesindeki Özkent Akbilek İlkokulu'nda Oy ve Ötesi müşahitlerinin, sandık görevlilerinin yaşlılarla birlikte oy kabinlerine girmesine itiraz etmesi üzerine tartışma çıktı. Bazı kişiler bahçede bulunanlara saldırdı.

Polisin araya girmesiyle tartışmanın büyümesi önlendi. Oy ve Ötesi müşahitleri, kendilerine saldırıldığını öne sürdü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Çelebi, "Şanlıurfa'da 30'a yakın köyde müşahitlerimiz baskı ile uzaklaştırıldı. Canhıraş bir mücadele devam ediyor. Ne olursa olsun millî irade kazanacak!" diye açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener de sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

 "Şanlıurfa'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Milletin oyunu özgürce ve güven içerisinde kullanabilmesi devletin namusudur. Konuyla ilgili devlet görevlilerini, devletin namusuna sahip çıkmaya davet ediyorum."

Muharrem İnce saat tam 17.00'de Yüksek Seçim Kurulu önüne geldi ve özetle şunları söyledi:

"Anadolu Ajansı belirlemeyecek bu seçimi, Millet belirleyecek. Sandıkları asla terk etmesinler. Anadolu Ajansı'nın Erdoğan'ın en yüksek oy aldığı yerlerden yayın yaparak numara yapacaklar ama asla inanmayın.

Bütün yurttaşlar seçim kurullarının önlerine gitsinler. Ben de YSK önündeyim ve üyelere kimsenin kuklası olmayın kimseden korkmayın diyorum.

Çıkacak sonuçlardan da sakın taşkınlık yapmayın, sonucu makul şekilde karşılayın, seçimi kazanacağız. Moral bozucu haberlerle ayrılmayın. Islak imzalı tutanakları almadan da sakın ayrılmayın."

Saat 17.00'ye kadar ulaşan bilgiler ve yapılan açıklamalar böyleydi ve anlaşılan o ki oyları çala çala sonuç almaya çalışıyorlardı...

Yazarın Diğer Yazıları