Padişah olup, kelle mi alacaksınız?..

Osmanlı’yı severim, padişahlığı da severim. Osmanlı’nın kültürünü, bunun içinde de özellikle müziğini severim.
Osmanlı’nın mimarisini de severim. Osmanlı’nın ahşap evleri yerine şimdi beton binalar yapıyoruz. Ahşap evleri de severiz ama, oturması kolay, temizliği kolay beton evlerde otururuz. Osmanlı’yı severim. Padişahlığı da çok severim, ama ne kadar haklı olduklarını düşünsem bile padişahların devleti korumak adına harem dolusu çocuk boğazlatmalarına üzülürüm. Osmanlı’nın zindanlarını da sevmem, kelle almasındaki kolaylığı da sevmem.
Kadınların çarşaflarını, yaşmaklarını, nezaketlerini, sabrını tahammülünü severim. Yakup Kadri’nin çarşaf konusunda yazdığı o güzel yazıyı da severim. Ama bütün bunlar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da yazdığı gibi bir özlemdir (nostaljidir), yani bunlar, bütün çağdaş anlamlarını kaybetmişlerdir. Yaşanması ve geri dönülmesi imkansız, tarihte yerini almış güzel hayat parçalarıdır. Değil Osmanlı gibi olmak, Osmanlı’nın şerbetlerini, şuruplarını bile yapamıyoruz. Gene de bizim Başbakan bir İmparatorluk olmadığımızı unutup, ikide bir Yeni Osmanlı nostaljisi yapıyor. Bizim İslamcılar, Osmanlı’yı çok severler ama önlerine seçenek olarak getirsen fayton yerine milyarlık ciplerini tercih ederler. Bu yüzden bizim Başbakan’ın Osmanlı tutkusu bir mal-i hülyadan ibarettir.
Başbakan o kendine mahsus güya aşağılayıcı ve alaycı tavrı ile ’bunlar tarih bilmiyorlar’ diyor ama, kendisi daha beter bir tarih bilmezlik yaşıyor. Osmanlı toprakları önce sancaklar ile idare ediliyormuş, sonra derebeylik yani eyalet dönemi geliyor. Eyaletler yönetilmesi zor bölgeler olduğu için Osmanlı’nın başına çok işler açmış. 1864’te de eyaletler vilayetlere dönüştürülmüş. Siz şimdi ne yapıyorsunuz, Osmanlı’nın paçayı kurtarmak için vilayetlere dönüşünün tersine, eyaletlere özeniyorsunuz. Eyalete dönüp de ne yapacaksınız. Osmanlı gibi yeniden vilayetleşmeye mi çalışacaksınız. Osmanlı’nın hukukuna gelelim, aynen alacak mısınız yoksa bizim hukukla mı idare edeceksiniz.. Nasıl olsa bizim hukuku, yok mesabesine getirdiniz. Kelle almak medeni hukukla biraz zor olur da! O’nun yerine hangi hukuku koymayı düşünüyorsunuz.
Yani nostaljik “gaz vermeler ile”  koskoca bir cumhuriyeti perişan etmeye çalışıyorsunuz. Artık Türkiye bir padişah yönetiminde yaşamamaya alıştı, bunu zor başarırsınız.

Yazarın Diğer Yazıları