Pazartesi sendromu (2)

Pazartesi sendromunun zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için yapılması gereken şu önlemlerden söz edebiliriz. Bu önlemler pazartesi sendromunu ortadan kaldırmaz, sadece etkisini hafifletebilir. Pazartesi sendromunun içinde, "hafta sonu işler birikti ben bunların altından nasıl kalkacağım" paniği de yaşanmaktadır. Panik, stres, kaygı, endişe ve iç sıkıntısı kişiyi gerginleştirmekte ve hırpalamaktadır. Yıllar içinde bu gerginlik birikir, yıkıcı etkisi işi erken bırakma, erken emekli olma istediği, yorgunluk, bitkinlik ve tükenmişlik sendromu şeklinde kendini gösterir. Özellikle iş sahiplerinde, yöneticilerde daha yoğun yaşandığı söylenen pazartesi sendromu tüm çalışanlarda gözlenmektedir.
Çalışan bayanlar da pazartesi sendromundan yoğun şekilde etkilenir. Özellikle vurgulanması gereken Pazartesi sendromundan sadece yönetici ve çalışan değil bu kişilerin aile bireylerinin de fazla miktarda etkilendiğidir. Aile bireylerinin başında eş ve çocukların direkt olarak etkilendiği vurgulanır. Pazartesi sendromu yaşayan kişi sinirlidir, çabuk parlar, olmayacak şeylere sinirlenir. Kişinin eşi ve yakın çevresi üzüntülü ve tatsız olayları pazartesiden başka günlerde vermeye gayret etmelidir.
Ailede pazartesi sendromu yaşayan kişiye o gün daha olumlu davranılmalı, tartışmalar ertelenmelidir. Bu andaki bir tartışma gereksiz kırgınlıklara ve dargınlıklara neden olabilir.
Pazartesi gününün her insanda bu şekilde
etkilerinin olduğunun bilinmesi.
Pazartesi öğleye doğru bu sıkıntıların kendiliğinden azalacağının bilinmesi.
Pazartesi önemli toplantı randevuları
verilmemesi.
Pazartesi günü özellikle kahvaltıya özen
gösterilmesi.
Pazartesi hafif yemeklerin yenmesi.
Pazartesi için yapılan toplantı planları trafik hesaba katılarak  ayarlanmalı.
Önemli kararlar ve satın almalar pazartesiye bırakılmamalı.
Önemli aile kararları pazartesi verilmemeli.
Hayatta pek çok pazartesi olduğu
unutulmamalı.
Özel buluşmalar ve yemekler pazartesiye konmamalı.
Kolay ve eğlenceli işler pazartesiye alınmalı.
Pazartesi iş yerinde hafif ve dinlendirici müzik ayarlanmalı.

Yazarın Diğer Yazıları