Rusya ile ilişkiler nereye gidiyor?

Rsya ile Suriye arasındaki işbirliği, bölgedeki hesapları alt üst ediyor. Son olarak savaş gemilerini Suriye’ye konuşlandıran Rusya, etkili kartlarla oyunu yönlendirmeye çalışıyor. Bu gelişmelerle birlikte 18 Temmuz’da Başbakan Erdoğan’ın Rusya ziyareti gerçekleştiriliyor. Her iki ülkenin de Suriye konusunda geri adım atması zor gibi duruyor. Peki bu süreçte Türkiye-Rusya ilişkilerinde ani bir restleşme ya da kopuş yaşanabilir mi? Aşağıdaki sebeplerden dolayı kısa vadede bu ihtimalin gerçekleşmesi mümkün değil. Olsa olsa bazı göndermeler ya da sert mesajlar verilebilir.

***


Öncelikle Rusya, Türkiye açısından stratejik ve jeopolitik öneme sahip olan Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan gibi ülkelerin en önemli partneri konumunda. Avrasya Birliği, Gümrük Birliği, BDT, Şanghay İşbirliği derken Rusya’nın, Türk Dünyası dediğimiz coğrafyada hayatın tam ortasında ve şu an için vazgeçilmez bir pozisyonda olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Derinleşen bir gerginlik Türkiye’nin Türk Dünyasında zemin kaybetmesine öncülük edebilir. Türkiye bu önemin farkında olarak kuruluşunda bulunmadığı ve Rusya’nın başat rolü oynadığı Şanghay İşbirliği Örgütüne “diyalog partneri” statüsüyle katılmayı kabul edebiliyor. Çok açık ki yıllar öncesinin “düşmanlık” algısı bugün yerini “rekabet” düşüncesine bırakıyor
Rusya ile önemli ekonomik ilişkilerimiz var. 2011 yılı dış ticaret hacmimiz 30 milyar doları aşmış durumda. Bunun da önemli bir kısmını yer altı kaynaklarına dayalı ithalat rakamları oluşturuyor. Bu rakamlar Türkiye’nin dünyadaki kaynak bağımlılığı devam ettiği sürece Rusya’nın lehine bir durum olarak kabul edilebilir.
Rusya’daki Türk yatırımlarının 8 milyar dolara yaklaşmış olduğu görülüyor. Özellikle inşaat sektörü ve perakendecilikte öne çıkmış olan Türk iş adamlarının her geçen gün büyüyen Rusya ekonomisindeki yatırım tutarının 2020 yılında iki katına çıkabileceği öngörülüyor.
Türkiye dünyada en fazla turist çeken ülkeler sıralamasında 6. sıraya yükseliyor. Bu başarıda her yıl artış gösteren ve 3.5 milyona ulaşan sayıları ile Rus turistlerin büyük payı bulunuyor. Rus turistler Antalya bölgesini öyle benimsemişler ki Rusya’nın savaş gemilerini Suriye’ye çevirmesinin ardından bu bölgedeki insanların endişe etmemelerine yönelik şakalar bile yapıyorlar.

***


İşte bu ve benzeri sebeplerle Türkiye-Rusya ilişkilerinde uzun süreli gerginlik ihtimali oldukça uzak gözüküyor.


Afyon ve Isparta’da şenlik var...

Yarın Afyonkarahisar’a bağlı Dişli tepesinde Oğuzboyu Yörükler Türkmenler Derneği tarafından Türk Dünyası Şöleni düzenleniyor. Etkinliğe Türkiye, Afganistan, Batı Trakya, Azerbaycan ve Kerkük’ten çeşitli dernekler katılırken, çok sayıda sanatçı sahne alıyor. Bir başka etkinlik ise yine yarın Türk Ocakları’nın 100. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle Isparta Türk Ocağı Şubesi tarafından gerçekleştiriliyor. Saat 13.00’da Gölcük DSİ tesislerindeki organizasyonda şiir şöleni, yarışmalar, folklor gösterisi ve konserler yer alıyor.


Alfabe Komisyonu kuruluyor...

 “Türk Dünyasında Ortak Alfabe Sorunu” başlıklı yazımızın ardından Türk Konseyi ve Türk Akademisi bünyesinde ortak alfabe ve ortak terminoloji konularında çalışacak bir komisyon kurulacağını öğreniyoruz. Bu meselenin sürekli gündemde tutulması ve konusunda uzmanlar tarafından somut belgelere dönüştürülmesi gerekiyor. Muhakkak ki daha söylenecek çok şey var...

Yazarın Diğer Yazıları