Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Seçimler ya da sınav zamanı

İnsanın suratına bir tokat gibi inen başta yolsuzluk, bölücülük, mezhepçilik olmak üzere üretimsizlik ve çaresizlik Anadolu topraklarının yüzlerce yıldır bırakıldığı nadastan hâlâ kurtulamadığını gösterir. Bir dağın eteğine ya da kanyonun yamacına iğreti biçimde tutunmaya çalışan köy ve kasabaların sakinleri, yaşadıkları toprakları vatan yapamamanın sıkıntılarını çekerler. 
Anlaşılan yer yer yolların kenarlarına serpiştirilmiş mezarlarda sallanan çoğu zaman rengi solmuş ay yıldızlı bayrakla donanmış şehit mezarları, toprağı vatan yapmaya yetmemiş. 
Yorulan, yıpranan ve çoraklaşan araziler belirli sürelerle dinlenerek güçlenmesi için nadasa bırakılır. Bir yarım ada şeklindeki Anadolu coğrafyasının binlerce yıllık nadas serüveni, Türkiye’ye özgü gibidir. Anadolu’yu gezenler yalnız tepelerin, tarlaların, arazilerin değil insanların ve ideallerin de kendilerini nadasa bıraktıkları duygusuna kapılır. 
Her şeye rağmen arazilerin nadasa bırakılması anlaşılırdır da, vicdanların, kafaların ve ideallerin nadasa bırakılması pek de anlaşılır değildir. Yine tembel, miskin ve asalakların kendilerini nadasa bırakması doğaldır da ideal sahiplerinin kendilerini koyu vermesi hiç de doğal değildir.  
Katlanılan onca fedakârlıktan, ödenen onca bedelden, ertelenen onca sevdadan ve nihayet toprağa verilen onca candan sonra böyle bir imajın herkesten daha çok Türk milliyetçilerine yakışan bir yanının olmadığını söylemek zorundayız. Bir zamanlar uğruna fedayı can edilen fikirlerin, bugün sahipsiz bırakılması anlaşılır gibi değildir.
Büyük bir vurdum duymazlık içinde idealleri milletin müktesebatı yapan ne kadar değer varsa hepsinin hallaç pamuğu gibi atılmasını, milli damarların alenen ve hayasız bir şekilde koparılmasını seyretmek çok vahimdir.
Bugün Anadolu coğrafyasında gençliğin yabancılaştırılmasından, toprağın yabancılaştırılmasına kadar uzanan bir yelpazede akla gelen ne kadar değer varsa hepsi haraç mezat ticaret pazarına sunulmuştur. Coğrafya olarak Doğu, Batı karşısında, değer olarak mertlik, namertlik karşısında, kavram olarak tarih, yalan karşısında küçük düşürülmüştür. 
Milli hassasiyet sahiplerinin sayısı ne kadar az, sebepleri ne kadar meşru, durumları ne kadar vahim olursa olsun, olan biten karşısında suskun ve etkisiz kalmaları kabul edilemez. Yoldaşlarını toprağın altına koyanların, onları orada unutmuş olmalarının ise savunulur yanları yoktur. Ciğerler patlatılırcasına edilen yeminlerin, sıkılan yumrukların ve söylenen marşların, yoksulluğun ve cehaletin yenilmesinde kullanılamaması ise anlaşılır gibi değildir.
Yorgunluk, kırgınlık, dargınlık, bıkkınlık ve bitkinlik gibi kelimelerin ideallerle bir arada bulunması söz konusu olamaz. İdealler, yaşayan bir organizma kadar diri, gök kubbe kadar sonsuz olmak zorundadır. Dirilik zihnen ve bedenen beslenmeyi zorunlu kılar. Değişen, gelişen, dönüşen ve başkalaşan dünyaya hükmetmek ona aynı hızda tepki vermeye bağlıdır. Verilecek tepkinin kalitesi  “her dem yeniden doğmasını”  becerebilmek yeteneği ile yakından ilişkilidir.
Her zaman söyledik bir kez daha tekrarlayalım; Türk milliyetçilerinin, ideallerini nadasa bırakmak gibi bir lüksleri yoktur. Tuna aşıldıktan, egemenlik yok olduktan ve Ankara kaybedildikten sonra kimin haklı olduğunun bir anlamı olmaz. 
Herkesin sorumluluk duygusu içinde, davranışlarını Türk milleti adına yeniden sorgulamak gibi bir mecburiyeti vardır. Mevcut haline mağrur olarak bir zamanlar uğruna baş koydukları idealleri küçümseyenler; konforu karşılığında onurunu rehin bırakanlardır. 
Sözümüz beynini, idrakini ve vicdanını egosunu yabancı emellerin ya da iktidarın aracı haline getirmemiş olanlaradır. Beklentimiz bölücü ve işbirlikçilerinin topyekün saldırdığı bir zamanda ülkücülerin gözlemciliği bir kenara bırakarak mensup oldukları safları güçlendirmeleridir. Bazı arkadaşlarımızın ideallerinin nadas hali artık sona ermelidir.
Bunları niye yazıyorum biliyor musunuz? Ankara Belediye Başkanlığı Mevlüt Karakaya nezdinde ülkücüleri bekliyor da ondan. Türkiye’de sınav zamanı gelmiştir de onun için!

Yazarın Diğer Yazıları