Şeker fabrikaları için 1.6 milyon imza

Şeker fabrikaları için 1.6 milyon imza
Şeker-İş Sendikası yöneticileri, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı topladıkları imza dosyalarını, hükümete iletmesi için Türk-İş Genel Başkanı Atalay'a teslim etti. 

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ve yönetici arkadaşları, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı başlattıkları kampanyada toplanan 1 milyon 690 bin imzanın yer aldığı dosyaları, hükümete iletmesi için Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay'a teslim etti. 

Ergün Atalay, klasörler halinde 15 şeker çuvalına yerleştirilen imzaların teslimi için Türk-İş'te düzenlenen toplantıda, şeker fabrikalarının ve şeker üretiminin mill” bir mesele olduğunu söyledi. 

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin sıradan bir özelleştirme olarak görülmemesi gerektiğini belirten Ergün Atalay, şunları kaydetti:

"Son günlerde söylenen 'Şeker vatandır' sözü çok güzel ve anlamlı. Bundan yarım asır önce Muş'ta, Erzurum'da, Erzincan'da şeker fabrikaları sosyal amaçla kuruldu. Şimdi 33 şeker fabrikası var, 25 tanesi devletin elinde, 5 tanesi kooperatiflerin elinde, 3 tanesi ise özel sektörde. Şeker fabrikalarından yaklaşık 10 bin çalışan var. Bizim meselemiz; inanın ki burada işçiler çalışsın, arkadaşlarımız orada sendikacılık yapsın değil. Biz oradaki arkadaşlar için bir çözüm buluruz, zaten ülkeyi yönetenler de bunu söylüyor.

Esas mesele; biz bu fabrikaların çalışmasını, bacasının tütmesini, üretime devam etmesini talep ediyoruz çünkü bu fabrikalar çalışmazsa zehirlenmeye devam edeceğiz."  

Ergün Atalay, özelleştirme safhasındaki 14 şeker fabrikasından, bu kararın yürürlüğe girmesi halinde sadece 5'inin üretime devam edeceğine dikkati çekerek, "Bunların dışındaki fabrikaları çalıştırmazlar, çünkü, o bölgedeki pancar üretim kapasitesi belli. Dünya'nın hiçbir ülkesinde, özel sektör zarar edecek bir işe girmez. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) lobisi, Dünya'da olduğu gibi bizim ülkemizde de güçlü. K‰r eden 5 fabrikayı NBŞ lobisi almak için el altından müracaat ederse hiç şaşırmayın" diye konuştu.

"BİZE OPERASYON BAŞLATTILAR"

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ise şeker fabrikalarının özelleştirilip birçoğunun da kapatılması halinde vatandaşların şekeri daha pahalıya tüketeceğini kaydetti.

İsa Gök, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle bünyelerindeki makine fabrikalarının da olumsuz etkileneceğine belirterek, "Yüzde 85 ve 90'ı Türk mühendis ve işçilerinin katkısıyla Özbekistan'a sıfırdan şeker fabrikası kurma yeterliliğine sahip bu fabrikalarımız da özelleştirmeyle atıl duruma gelecektir. Ne zaman biz Özbekistan'a anahtar teslim şeker fabrikası yaptık, Türkiye'de şeker fabrikalarıyla ilgili operasyon başlatılmıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından; İsa Gök, toplananların tamamını tems”len bir klasör imzayı Ergün Atalay'a teslim etti.

İlgili Haberler