Sınav stresi kazalara neden olabiliyor (2)

Asıl önemli olan konular, sistemli ve düzenli çalışma ile birlikte sınava doğru ve yeteneklerinize uyacak şekilde hazırlanmaktır. Gençler sınav sonucunda beklediği başarıyı gösteremeyip,  istedikleri yerlere giremeyebilirler. Tercih yapacağınız okullar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Seçeceğiniz okulların iş olanakları, kazançları, size kazandıracakları ve sizin yetenek, beceri ve yapınıza uyup uymayacağını araştırın
Üniversite imtihanlarının bitmesi gençlerin sıkıntı, gerginlik ve streslerinin bittiği anlamına gelmez. Hatta sonuçların açıklanacağı ana kadar bu sinirlilik, gerginlik, çabuk parlama, isteksizlik ve endişe halinin  devam ettiği gözlenebilir. Sınav bittikten sonraki bekleme dönemi genci daha da hassaslaştırabilir. Burada ailelerin yapması gereken en doğru davranış, genç imtihanı kazansa da kazanmasa da ona olan sevgilerinin eksilmeyeceğini hissettirebilmektir.
Üniversiteyi kazanmak bir mucize sonucu olmaz. Eğer emek verildiyse, çalışıldıysa, bu çalışma yerinde, zamanında olduysa mutlaka karşılığı alınacaktır. Her yıl sınavına daha fazla sayıda katılım olması, yapılabilecek işaretleme hataları ve meslek seçiminde yapılabilecek yanlışlıklar sınavda başarı oranını düşürür. Aileler   sınavın gencin son şansı  olmadığını ona anlatmalıdır. Anne babaların  aşırı kaygısı, endişesi genci olumsuz etkileyecektir. 
Karnesindeki kırık notlarını ailesine nasıl göstereceğinden korkan pek çok genç vardır. Gençlere, karnede kırık not olmasının hayatlarının sonu olmadığı anlatılmalıdır. Gencin  kendine güveni kırık notlardan daha önemlidir. Bu notu sene sonunda düzeltebilir. Hayatını kaybeden bir genci bir daha geri getirmek mümkün değildir. Eğer bir sorun varsa, katı disiplin kurallarıyla çocuğun üzerinde baskı kurmadan bir psikologla görüşülmesi uygun olacaktır. Bir psikologla görüşmek, bilgi almak ayıp değildir. Böyle bir bilgi almış olmanız sizin bir şey bilmediğiniz anlamına gelmez. Herkes kendi konusunu veya mesleğini iyi bilir. Siz de mühendis veya muhasebeci olarak mesleğinizi iyi bilebilirsiniz. Gençlik psikolojisi ve okul başarısı konusunda bir uzmandan yardım almak doğru bir davranış olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları