"Sözde bir Kürt devleti İsrail'in çok eski planı"

"Sözde bir Kürt devleti İsrail'in çok eski planı"
İsmail Hakkı Pekin, bölgede bir Kürt devletinin İsrail'in çok eski bir planı olduğunu söyledi. Pekin, ABD'nin, Irak ve Suriye'yi 4-5 parçaya bölüp Türkiye'den de buraya toprak katmayı planlanın arkasında İsrail'in olduğunu vurguladı.

Fatih ERBOZ/Ankara

Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna bir kara operasyonu yapmak için ABD ve Rusya ile anlaşmak zorunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin, oradaki birlikleri rahatsız edildiği için obüs atışlarıyla Zor Mağar bölgesine düzenlediği operasyonun Cerablus'a 2 kilometre mesafede olduğunu belirten Pekin, şöyle dedi: 

"Gelen bilgiler ABD'nin Fırat'ın doğusunda ve PYD konusunda ciddi olduğu yönünde. Onlar, PYD bölgesini bırakmayacak. Türkiye'nin kapsamlı bir kara operasyonu için zaman ve şartlar şu anda uygun değil. Operasyon anlaşma olmadan olmaz. Hava sahasının koordinasyonu var, uçaklarımız girdiği andan itibaren düşürürler. Sadece kara gücüyle de olmaz. Hava desteği gerekiyor, sonuçta bölgenin hava sahasını ABD ve koalisyon güçleri kontrol ediyor. Oraya hava savunma sistemleri de getirdi. Menbiç'teki düzene benzer bir düzen kurulabilir. Çoğunluk kimdeyse bir yönetim kurulacak orada. Aynı şey Tel Abyad, Rakka, Deyrez-Zor'da, Haseke'de de olabilir. Bu çalışma şekli Suriye'ye de örnek olur. Suriye'nin kuzeyinde bütün bir PYD devleti olmaz. Aralarda Arap çoğunluğunun olduğu bölgelerde olur. Haseke doğrudan merkeze bağlı olur, Haseke eyaleti olur, Rakka eyaleti olur, arada PYD bölgeleri olur. Ortak çalışma olabilir bu şekilde."

İsmail Hakkı Pekin, ABD'nin Menbiç, İdlib konusunda Türkiye'yi desteklediğini ancak Fırat'ın doğusunda bu ülkenin kalıcı olduğunu ifade etti. ABD'nin açık ve net olarak PYD devletini kurmaya çalıştığını ve büyük ihtimalle de kuracağına vurgu yapan Pekin, şöyle devam etti: 

"Türkiye bu devleti tehlike olmaktan nasıl çıkarabilir? Buraya Arapları koyabilir, bunların hesabı yapılır. Bunları oturup ayrıca konuşacaklar ama PYD buna ne kadar razı olur bu da ayrı bir konu. PYD böyle bir çözümü kabul etmezse Barzani'nin durumuna düşecektir. Bağımsızlık orada fiyasko oldu, burada da olur. ABD'nin ve İsrail'in bu politikayı orada izlemesinin nedeni İran'ı bölgeden atmak ve İran'ın Akdeniz'de Lübnan'da Hizbullah ile bağlantısını engellemek. Bu nedenle Irak'ta bölgesel Kürt yönetimini kurdurdu. Bu sefer PKK-PYD'ye kurduruyor çünkü ideolojik olarak daha etkili. Kurulacak Kürt devletinin İran'ı çevreleyeceğini dolayısıyla Türkiye'deki Kürtlerin de katılımıyla daha büyük bir devlete dönüşeceği planı yapıyorlar."

İsmail Hakkı Pekin, bölgede bir Kürt devletinin İsrail'in çok eski bir planı olduğunu, bunun da 1982-83 yıllarında çok açık belirtildiğini anımsattı. Pekin, ABD'nin, Irak ve Suriye'yi 4-5 parçaya bölüp Türkiye'den de buraya toprak katmayı planladığını, bunun arkasında da İsrail'in olduğunu kaydetti. Bölgedeki ana aktörün İsrail olduğunu, bu ülkeyle baş etmenin kolay olmadığını söyleyen Pekin, şöyle dedi: "Elinde nükleer silahları var. Askeri teknolojisi gelişmiş. ABD gibi birçok ülkede güçlü lobileri var. Küresel sermayeyi kontrol eden lobileri var. ABD, Rusya, Fransa gibi ülkelerde yönetimleri etkileyen adamları var. Bilişim, tohum teknolojileri böyle. Türkiye'de bilişim teknolojisine sahip şirketlerin büyük bölümü sermaye olarak İsrail'e ait. Türkiye'yi işgal etme planları elbette olamaz. Türkiye'nin toparlanması gerekiyor. Nükleer teknolojiye ve uzun menzilli hava savunma füzelerini oluşturması, üretmesi gerekiyor."

İlgili Haberler