Sus, bakan duymasın

                Hangi bakan neyi duyacakmış? Duysun. Bakanlar duyduklarıyla ilgili ne yapmışlar ki? Sonra ülkede demokrasi yok mu? Birileri kızacak diye ben düşündüklerimi veya gördüğüm yanlışları söyleyemeyecek miyim? Kim duyarsa duysun umurumda bile değil. Ben kimseye hakaret etmiyor, kimsenin izzeti nefsi ile oynamıyorum. Yalan söyleyip halkı da kışkırtmıyorum. Sadece halkımızın yaşadıklarını ve halkın nasıl kaz yerine konulduğunu söylüyorum.

                Sora bakan kızmış da ne olmuş? Benim söylediklerimi o da söyleyerek, güya bizi soyanlardan şikayetçi oldu. Ben de zannediyordum ki, bakan beyin medyanın karşısına çıkıp "Ey halkım, yasaların ve sizlerin verdiği yetkiye istinaden, sizlerin haklarını korumak bizim için bir namus borcudur. Sizi kaz yerine koyan bu vurgunculardan koruyacağım. Size ve onlara yapacağım yaptırımları çok yakın zamanda görerek bana hayır duanın yanında nasıl birine yetki verdiğinizi de görerek gururlanacaksınız" demesini beklerdik.

                Hal böyleyken, bakan bey çıkmış "Ey fırıncılar, ekmeğin maliyeti şu, siz niye buna satıyorsunuz? Ya siz kasaplar, ne oldu da et fiyatlarını böyle fırlattınız?" diyerek her vatandaş gibi masumane bir soru soruyor. Bunu duyan yandaş medya ve kalemler günlerce kamuoyuna bakan şunu dedi, bunu dedi diyerek güya halkın öfkesini yatıştırmaya çalışıyor. Bir de halkla alay edercesine "zam demeyin bakan bey kızıyor" demezler mi, insanı kahrediyorlar.

                Madem bakan bey bu kadar hassas, bu kadar halkı düşünüyor neden gereğini yapmaz? Sonra zammı sadece fırıncılar ve kasaplar mı yaptılar? Spekülatörler fındığı üreticiden 9 liraya alıp 109 liraya satmıyor mu? Meyve ve sebzede ihracat %87 oranında düştüğü halde çiftçiden alınan malın pazarda %50 fazlasına nasıl satılıyor? Elektriğe aleni zammın yanında gizli zammı niye yaptılar? Petrol 150 dolardan 30 dolara düştüğü halde ulaşıma zam kararını kim aldı?

                Zammı savunmuyorum. Ancak neden fırıncılar ve kasaplar? Diğer zamlar yasal da, bunlar mı gayri yasal ki bakan bey bir kısmına ses çıkarmazken bir kısmına karşıdır? Yoksa bakın hükümet yetkilileri de bu zamlara karşı ancak yapacakları bir şey yok denmeye çalışılıyorsa bizden bizim haklarımızı koruyacaklarına dair neden yetki aldılar? Eğer bunlara yasalar engelse niçin yeni yasalar çıkarılarak bu engelleri ortadan kaldırmazlar?

                                                        ***

                Kar yağdı yol kapandı, soğuk oldu don vurdu, yağmur yağdı sel geldi, güneş çıktı mahsul kavruldu ile halkın kandırılarak zam yapılmasına kim seyirci kaldı? Bunların doğruluğu üreticiden teyit edildi mi? Kim neyi kaça aldı kaça satıyor kontrollerini yaptırıyor musunuz? Ülke gelirinin %60'nı elinde tutup, verginin %30 ödeyerek vergi kaçıranların bir kısmı bu spekülatörler olmasın. Kız bakalım sayın bakan, ben de kızıyorum. Ama nafile hiç bir şey eskisi gibi olmuyor.

                Kimse sus bakan duymasın demesin. Biz bu ülkenin asılları, onlar ise bizim vekillerimizdir. Asiller vekilleri haklarını korumak için görevlendirir. Eğer vekil bunu yapamıyorsa asiller tarafından azledilir. Bu gün spekülatörler tarafından açlığa mahkum ediliyor da, seçtiğimiz vekiller hakkımızı koruyamıyor, korumak için çalışıyormuş gibi daha çok perişan olmamızı söylemlerle geçiştirmeye çalışıyorsa en başta bize onlar zulüm ediyor demektir. Öyleyse bu vekilin azli gerekir.

                Zaten birileri duyup da kızacak diye hep sustuk. Ancak bıçak kemiği de kesti, sesimiz değil hırıltılarımız duyulur oldu. Bunun için de korkma, kim kızacaksa kızsın. Sonra o hareketler kızma değil gaz alma hareketleridir. Ne zaman ki soygun ve talan durur işte o zaman biz susarız. Yoksa gerisi lafügüzafdır. Eğer biz zam var dedikçe bakan kızarak olayları savuşturacaksa, varsın kızsın dursun. Esas bizim kızmamızdan korksun.   

 

Yazarın Diğer Yazıları