Terör olayları çocukları nasıl etkiler? (1)

Çocuğun yaşına ve kişisel özelliklerine göre etkiler farklılık gösterebilir. Çocuklar ya içe kapanır sessiz kalırlar ya da hırçınlaşırlar. Çocuklar yaşadıkları acı veren olayları oyunlarında dile getirebilirler.
Ailelerine karşı ayrılık korkusu yaşadıklarından onlara aşırı yapışma ve bağımlılık davranışları gösterirler. Kâbuslar, uyku sorunları yaşarlar. Uykuda konuştukları, ağladıkları görülür. Yalnız kalamaz ve uyuyamazlar. Yaşlarına uymayan bebeksi davranışlar gösterebilirler. Yatak ıslatma, parmak emme gibi.
Okul çağındaki çocuklar terörü anlayabilirler. Ailelerine ve yakınlarını da bir şeyler olabilir korkusuyla okul başarıları düşebilir. Çocukların yaşadıkları kaygılar fiziksel şikâyetlere dönüşebilir. Baş veya karın ağrısı, iştahsızlık, daha önce sevdikleri şeylere ve çevrelerine ilgisizlik gösterebilirler. Dünyaya ve insanlara güven sorunları yaşayabilirler.
Ailelerin ve öğretmenlerin yapabilecekleri:
Güven duygularını onarma yoluna gidin
Terörden yetişkinlerden daha fazla çocuklar etkilenirler. Terör saldırılarında kişisel yaşanan korku hızlı bir biçimde yayılır. Toplumsal boyuta ulaşır.
Güvenli bir ortam yaratın
Bu tür olaylar korkuyu pekiştirir. Çocuklar hem kendileri için hem de aileleri için korkarlar. Atacağınız ilk adım çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlamaktır. Böyle durumlarda onları yalnız bırakmayın, hayatın devam ettiğini anlatın.
Duygusal destek verin
Çocukların rahatlıkla soru sormalarını sağlayın. Onların kafasındaki düşünceleri sizinle paylaşmaları onları rahatlatacaktır. Bu düşüncelerin sizde de olduğunu onlarla rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Onlarla konuşun ve onları konuşturun. Böyle durumlarda çocuklar bazen konuşmama yolunu seçebilirler. Bazı çocuklar bir süre sonra konuşup soru sormaya başlayacaklardır. Onlara bir zaman tanıyabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları