Terör olayları çocukları nasıl etkiler? (4)

Çocuğunuzun TV’de konu ile ilgili seyredeceği şeyleri kontrol edin
Bazı öfkeli konuşmacılar, yine daha büyük bir saldırıya geçeceğiz gibi konuşmalar sakinleşmiş olan çocuğu paniğe sokabilir. Çocuğun TV’de olayın görüntülerini tekrar tekrar izlemesi, sakıncalıdır. 6 yaş ve altındaki çocuklar TV’de değişik kanallarda olay görüntülerini tekrar tekrar izlediklerinde sürekli böyle olayların olmaya devam ettiğini sanabilirler. Uygun bir TV kanalından görüntüleri birlikte izleyip, ona konu ile ilgili bilgiler verebilirsiniz.
Bir an önce evde normal yaşantıya geçin
Onun görebileceği şekilde yüksek sesle ağlamak, hep o konuyu konuşmak onun kafasını karıştırabilecektir. Evde eski yaşam düzenine ne kadar çabuk dönerseniz, çocuk olayların bittiğini o kadar hızla anlayacak ve rahatlayacaktır.

Terör olayını yaşayan çocuklarda stres tepkileri

Bu olaylara tanık olan çocuklarda kaygı, korku, üzüntü, dürtüsellik, dikkat ve uyku sorunları, saldırganlık gibi tepkiler gözlemlemek mümkündür. Bazı tepkileri halletmekte zaman size yardımcı olacaktır.

Ailelerin olaylarla baş edebilme yöntemi

Sizin olaylarla baş edebilme biçiminiz çok önemlidir. Çocuklar sizin olayları ne şekilde çözümlediğinize bakacaklar. Sizi izleyecek olayları anlamaya çalışacaklar. Sizi örnek alacaklardır. Sizin sözlerinizle davranışlarınızın birbirine uygun olup olmadığını kontrol edecekler. Siz onlara her şeyin yolunda olduğunu söyleyip gizli gizli ağlarsanız, çocuk korkabilecektir. Ama siz bunları atlatmak için zamana ihtiyacınız olduğunu söyleyip, rahatça ağlayabilirseniz o bunu anlayacaktır. Sizi rahatsız eden şeyle ilgili konuşun çekinmeyin. Çocuklar için böyle duyguları yalnız kendilerinin yaşamadığını anlamak onları rahatlatacaktır.

Profesyonel yardım almaktan kaçınmayın

Sizin ona yeterli olmadığınızı fark ederseniz vakit geçirmeden yardım almaktan kaçınmayın. Uykusuzluk, kâbuslar, istediklerini ağlayarak yaptırmak gibi davranışlar kalıcı hale gelebilir.
Özellikle okul başarısı düştü ise bu durumu fark ettiğinizde hiç vakit geçirmeden profesyonel yardımı devreye sokun.

Yazarın Diğer Yazıları