Tıp ilminin dahi Türk’ü

Tıp ilminin dahi Türk’ü
“Şeyhülreis” denildiğinde ilk akla gelen isim olan İbn-i Sina, tıp ve felsefe başta olmak üzere pek çok bilim dalında eserler vermiştir.

Yrd. Doç. Dr. Nazım İntepe, Kaynak Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı “Şeyhülreis İbn-i Sina” da, bu büyük İslam aliminin hayatını, yapıtlarını ve günümüze etkilerini konu alıyor.

Daha çok hekim kimliğiyle tanınan İbn-i Sina sadece tıp alanında değil, matematik, fizik, kimya, astronomi ve jeoloji bilimleriyle ilgili de pek çok araştırma yapmış, eserler yayınlamıştır. Ayrıca felsefe ve müzik konusunda da çığır açan önemli çalışmaları vardır.

Gelmiş geçmiş en üretken bilim adamlarından biri olan İbn-i Sina, yaşadığı dönemde olduğu gibi, sonraki yüzyıllarda da insanlara faydalı olmaya devam etmiştir. Bıraktığı eserlerin etkisi günümüze kadar ulaşan bu büyük alimin yazdığı “el-Kanun Fi’t-Tıb” (Tıbbın Kanunu) hem İslam ülkelerinde, hem de Avrupa’da asırlar boyunca temel tıp kitabı olarak okutulmuştur.

Dünya tarihi açısından bu denli önemli olan İbn-i Sina’nın hayatı, eserleri ve düşünceleri Yrd. Doç. Dr. Nazım întepe’nin yeni kitabında mercek altına alınıyor. Nazım İntepe, “Şeyhülreis İbn-i Sina” adını verdiği eserinde, Newton’dan Kant’a kadar pek çok bilim ve düşünce adamına ilham veren bu büyük alimi, tıpkı bir hikaye anlatır gibi sürükleyici bir üslupla satırlarına taşıyor.

Seneler süren titiz bir araştırmanın sonunda ortaya çıkan “Şeyhülreis İbn-i Sina”, doğumundan ölümüne kadar alimin hayatını anlatırken, fikirlerine ve eserlerine de yer veriyor. Ortaçağdan bugüne geçerliliğini koruyan kadim bilgileri aktaran “Şeyhülreis İbn-i Sina”, bilim ve tarih meraklılarına soluksuz bir okuma vadediyor.

Kaynak Yayınları Tel: (0216) 522 11 44