Toplum hizmetinde iki yapımcı

Hafta sonu belki de ilk kez futboldan nefret ettim. Bunda, neyi izleyeceğimin kararsızlığı etkin oldu. Araya serpiştirilen basketbol ve voleybol maçlarını "seyir defteri"ne dahil etmiyorum. Bu bıkkınlıkta lodosun etkisi var mıydı bilemiyorum. Hele maç anlatımlarındaki cehaletlere tanık oldukça, sinirlerim iyice bozuldu. S Sport'ta Newcastle-Leicester'ı anlatan spikerin bir tek cümlesi sanırım yeterli örnek olacak; "Rakibinin arka ayağına bastı". İnsanlar ne zamandan beri dört ayaklı oldu? Bu çocuğun sanırım anlatmak istediği "ayağının arkasına bastı" olacaktı. Daha neler neler.

Galatasaray 2-0 geriye düşünce bayram eden yorumcular vardı. Mesela İlker Yağcıoğlu. Kendisine tavsiyem FB TV'dekiler gibi sarı-lacivertli forma giymesi. Hoş BJK ve GS televizyonundakilerin de pek farkı yok.

Dikkat edin müthiş! spor yayınlarımızdan fazla tespit aktarmadım. Gözünü seveyim TRT ekolünün. Nasıl bir okul olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. Oysa özel kanallarda kızın bacakları güzelse spor servisine alınmak için yeterli. Hele gözleri hoşsa ana haber sunumu onun demektir.

Havada uçanlar

Çoktandır seyretmemiştim. Bu kez tamamen tesadüf sonucu "Burası Hafta Sonu"na takıldım. Tuhaf bir yayındı. Canlı olduğuna dair en ufak ip ucu yoktu. Oylum Talu'nun konuğu Saffet Emre Tonguç'tu. Bilmeyenler için tanıtayım. HT Bloomberg'deki "Zengin ve yaşlı hanımların organizasyonlarından" tanıyoruz. Yakın dönemde ise önce İstanbul sonra dış ülke turlarıyla şöhretini katladı.

Talu konuşma sırasında Tonguç'tan Topkapı Sarayı'yla ilgili isteklerde bulundu. İlki Harem Dairesi'ni gezmek ikincisi yine sarayın depolarını dolaşıp incelemekti. Hanımefendi sanırım muhatabının Kültür Bakanı olmadığının farkında değildi. Aldığı cevap güzeldi ve isteklerin yolunu kapattı; "Restorasyon var. Ne zaman biteceği de belli değil". Talu bereket versin "Dan Brown'ın Kupasını görebilir miyim" demedi.

En başarılı

Bazen bakar kör oluyorum. Mesela Güven İslamoğlu yıllardır başarılı işlere imza atmakta. Ben ise izlemekle yetindim. Ekranların böylesi hayırlı işlere imza atan isminden hiç söz etmedim. Güven çevreyi korumayı görev edinmişlerden. Suları, yeşili ve hayvanları onun kadar kollayan kaç kişi tanıyorsunuz? Nesli tükenmekte olan her türlü varlığı sahipleniyor. Adeta gözlere sokuyor.

İslamoğlu'nu bu aralar Bosna-Hersek'te izliyoruz. Doğu Karadeniz'e bu kadar benzeyen bir yeri tanıtıyor. Yayla turizminin nasıl yapılması gerektiğinin dersini veriyor. Savaş yıllarında Coşkun Aral'ın yaptığı yöresel tespitleri bu kez "yeşil gözlüklerle" seyrediyoruz.

Önemli tespitlerinin başında bizden de miras var. Sarı Saltuk Türbesi dahil, akıncılardan önce oralara ulaşan Anadolu dervişlerinin dergah ve türbelerini de ziyaret etti. Bu bölümlerde inanın gözlerim doldu. Bunlar, oralara İslamiyet'i taşıyan gerçek Müslümanlardı. Güven İslamoğlu'nun yaptıkları o kadar kolay değil. Hem zamana hem emeğe ihtiyaç var. Tabii paraya da. Çalışmaları, bazı sponsorların kanatları altına girmiş Cem Seymen'inkiler kadar kolay değil. İslamoğlu'nu tebrik ediyorum.

Ya Bayramoğlu

CNNTÜRK'ün her zaman başarılı yapımcılarından biri Deniz Bayramoğlu. Siyaset, dış politika, iktidar-muhalefet mücadeleleri dışındaki konulara yöneldi. Çok da iyi yaptı. Hani arada Kudüs gibi güncelleri de işliyor. Her şeyi uzman konuklarla tartışıyor. Bu kez tarihteki kutsal şehirler ele alındı. Antakya, Urfa, İstanbul ve Kudüs belgelerle anlatıldı. Arada Haçlılarla Moğolların iş birliği yaptığını öğrendik. Hatta Kudüs'te bunlara kimi Müslüman aşiretlerin katkı verdiğini duyduk.

Bayramoğlu'nun çizdiği yol değişik. Arada "zeka" ve "neden evleniyoruz" gibi değişik konuları da işliyor. Şaşırdığım taraf Deniz kardeşimin hemen her konuda bu kadar donanımlı olması. Demek ki derslerini iyi çalışıyor. Yakın gelecekte Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın bilgi birikimine ulaşacağından hiç şüphem yok.

***

Önemliler

Taha Akyol'un klasik haline gelen "Eğrisi Doğrusu" programı Cuma gecelerinin vaz geçilmezlerinden. Bu defa Hürriyet yazarı -Merkez Bankacı- Uğur Gürses ve Koç Üniversitesi'nden Doç. Dr. Selva Demiralp konuktu. İnanın Türkiye'nin şu andaki ekonomik durumunu ilk kez bu kadar iyi anladım. Ne muhalefet ne iktidar sözcülüğü yaptılar. Gerçekler ne ise, onlar ortaya konuldu. Önemli bir şeyi de yeni anladım. Amerikan ekonomisini FED yönetiyor. İş başında Trump gibi deliler de olsa, ekonomi bu yüzden iyi gitmekte.

...

UĞURLU AYAK: TRT'nin Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi maçlarına uğur getirdiğini yazmıştım. "Pabucu büyük" zatı ise yeni öğrendim. Tüm başarılı müsabakalarda ekibin başı Hakan Altürk. Spor Koordinatörü Mehmet Buğra Şahin'den isteğim Altürk'ün ekip başkanlığını devam ettirmesi.

Yazarın Diğer Yazıları