Trabzonspor, Gençlerbirliği'ne gol atamadı ise...

Süper Lig'de ikinci yarının başarılı ekibi Trabzonspor, Gençlerbirliği karşısında bulduğu 17 pozisyondan bir gol üretmeyi beceremeyince kaybettiği 2 puanla büyük bir kayba uğradı denebilir. Hele hele bu kayıp 2 puan, Avrupa kupaları yolunda rakibi olan GS'nin önüne geçebilme fırsatı da taşıyor ise.

Trabzonspor böyle bir fırsatı nasıl değerlendiremedi? 17 pozisyona rağmen 3 puan getirecek tek golün atılamamasının suçlusu kim?

El cevap: Nereden baktığınıza bağlıdır?

Şayet ele geçirilen 17 pozisyonun içinde çok net olan 4 tanesinden bakacak olursak, öncelik 3'ünü kaçıran Rodallega ile kaleci ile karşı karşıya kalıp gol işini beceremeyen kötü günündeki Olcay'ındır. Diğer pozisyonları kaçıranlar, yani Uğur'dan tutun da Yusuf Yazıcı'ya kadar farklı 5 oyuncu daha.

Peki, oynayanların yani futbolcuların ilk yarıda ele geçirdikleri 8 pozisyonda bunu beceremeyeceklerini kenardan Ersun Yanal görmedi mi? Ya da göremedi mi? Dahası, N'Doye ile Rodallega ikilisinin bu maçta tutmadığını fark edemedi mi? Hadi diyelim Okay'ın sakatlandığı 38'inci dakika, öyle veya böyle yaptığı büyük bir yanlışı ortadan kaldırmış, ikinci yarının en formda oyuncusu Castillo'nun yerini erken almasını sağlamıştı. Yusuf Yazıcı'nın ilk yarı sonuna kadar geriye çekilmesine neden olsa bile.

Ama, ikinci yarıya aynı düzen içinde başlamasına ne demeli? Yusuf'un geriye gelme ile Olcay'dan ve rakip kaleden uzaklaşması başlı başına bir kayıptı.

Oysa teknik adam, ikinci yarıya N'doye'yi kenara alıp, yerine ön liberoda Okay'ın yerine Medjani'yi yerleştirerek devam etmeyi tercih etmiş olsaydı, "Trabzonspor golü rahat bulurdu" dedirtmiyor değil. Hem Medjani'nin agresif yapılı oyunu, hem Yusuf'un sağ kanada çekilen Olcay'a yakınlığı, hem Castillo'ya daha geniş alan yaratılabilecek olması, gol kaçırmak için sahaya çıktığı anlaşılan Rodallega'ya bile ister-istemez bir topu ağlarla buluşturma zorunluluğu getirebilirdi. Ersun Yanal bunu neden yapmadı? Sanırım hücumda N'doye ısrarı kadar, bir türlü kafasına yer etmeyen Medjani'nin her mevkide kullanabilecek ender oyunculardan biri olmasını anlayamama yanlışı!

Rakibine 17 pozisyon verdiği için "iyi savunma yaptı" diyemeyeceğimiz Gençlerbirliği karşısında, kaleci Hopf'nin kurtarışları değil, iyi yer tutuşları ile çok gerekli olan golü bulamayan Trabzonspor'da, sonuca etki eden önemli bir faktörde, futbolcuların, "öyle veya böyle, erken veya geç, gereken golü veya gollere atar, nasıl olsa bu maçı kazanırız" rehavetine bağlı aşırı özgüvenin de olumsuz katkısı yoktu diyemeyiz. Demek ki , gereği yerine getirilmeyen güvenin kazancı yokmuş; kaybı ise çokmuş!

Yazarın Diğer Yazıları