Türk Dünyasında kısa bir gezinti

10 Ekim’de Türkiye’ye resmi ziyaret yapacak olan Nursultan Nazarbayev Japonya meclisindeki bazı milletvekilleri tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Orta Asya bölgesi ve özellikle Kazakistan’la yakından ilgilenen Japonların bu kararında Semey şehrindeki nükleer poligonun kapatılarak, ülkenin tek taraflı biçimde nükleer silahlardan arındırılma kararının etkili olduğu ifade ediliyor. Zira II. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya atılan atom bombası sebebiyle yüzbinlerce insan hayatını kaybetmişti. Önümüzdeki dönemde Japonya, Kazakistan’a daha fazla yatırım yapmayı ve enerji odaklı işbirliği seçeneklerini geliştirmeyi planlıyor.

AİGK Başkanlığı Çin’e geçecek
Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 1992 yılında Kazakistan Cumhuriyeti’nin bir inisiyatifi olarak planlanmış ve 2002 yılında da forum olarak kurumsal bir yapıya bürünmüştür. Bölgenin barış, istikrar ve huzuru için oluşturulan AİGK’nin dönem başkanlığı, 2010’dan 2014 yılına kadar Türkiye’ye devredilmiştir. Yeni dönemde AİGK Başkanlığı Çin’e geçecek. Ankara’da yapılan bir toplantıda Çin Büyükelçisi’ne Doğu Türkistan’daki hak ihlallerinin giderilmesi için AİGK’nin neler yapabileceğini sormuştum. Ancak Türk Dışişleri adına oturum başkanlığını yürüten yetkilinin bir anda oturumu sonlandırması, dikkatlerden kaçmamıştı. Dolayısıyla Türkistan coğrafyasında demokrasi ve insan haklarını pekiştirmek amacıyla kurulan AİGK’nin Çin’in dönem başkanlığında hangi taleplerle karşılaşacağı şimdiden merak konusu...

Kerimov Türkmenistan’a gidecek
Rusya öncülüğünde oluşturulan Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) dönem başkanlığını yürüten Türkmenistan 2 yıl aradan sonra Özbekistan Lideri İslam Kerimov’u ağırlamaya hazırlanıyor. Bu arada Kırgızistan ve Özbekistan’da yayılan bir salgın sebebiyle 80 binin üzerinde koyunun telef olması, bölgede hayvancılıkla uğraşanları tedirgin ediyor. Salgının diğer bölge ülkelerine de sıçramasından endişe ediliyor.

İki yeni hükümet
Kırgızistan ve Kazakistan’da hükümet değişikliğine gidildi. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılan Türk Konseyi toplantısının hemen öncesinde dağılan koalisyon hükümetinin yerine, eski Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Cantorö Satıbaldiyev Başbakanlığındaki yeni hükümet getirildi. Beş partinin yer aldığı parlamentoda yapılan oylamada 109 oyla güvenoyu alan yeni hükümet, Sosyal Demokratlar Partisi, Ata-Meken ve Ar-Namıs partilerinin koalisyonundan meydana geliyor. Bir diğer değişiklik de Kazakistan’da yapıldı. Kazakistan Başbakanı Masimov’un 6 yıl süren görevini tamamlayarak istifasını sunmasının ardından Başbakanlığa Serik Ahmetov getirildi. Karaganda bölgesinden olduğu bilinen Ahmetov sıradan bir fabrika işçisi olarak çalışma hayatına başlayan ve ekonomik meselelerde iddialı olan bir isim. Kazakistan’da da hemen hemen tüm bakanların ve görev yerleri değiştirildi.


Cengiz Dağcı unutulmadı
Dünya Türklüğü ve özellikle Kırım halkı için büyük anlamlar taşıyan şair ve yazar Cengiz Dağcı ölümünün 1. yılında unutulmadı. Çocukluğu oldukça zor şartlar altında geçen ve ömrünü Kırım halkının özgürlük mücadelesine adamış olan Dağcı, Kırım’daki mezarı başında anıldı. Bu vesileyle Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile Avrasya Yazarlar Birliği’nin öncülüğünde 21-23 Eylül tarihlerinde; Kırm’ın başkenti Simferepol’de 43 bilim adamı ve konuşmacının katılımıyla  “Vefatının 1. Yıl Dönümünde Uluslararası Cengiz Dağcı Sempozyumu” gerçekleştirildi. Toplantının sonuç bildirisinde Cengiz Dağcı Müzesi kurulmasına ve kabrinin anıt mezar şeklinde düzenlenmesine karar verildi.

Yazarın Diğer Yazıları