Türk dünyasında Nevruz...

Geçtiğimiz gün Türkiye başta olmak üzere tüm Türk dünyasında baharın gelişini müjdeleyen Nevruz çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ülkemizde gerçekleştirilen kutlamaların üzerine karanlık ve bölücü bulutlar çökse de “Ulusun Ulu Günü” Nevruz, tarihin ve coğrafyanın kendisine yüklediği görev ve misyondan fazla bir şey kaybetmedi. İçimizdeki isyan, hayal kırıklığı ve bütün endişelere rağmen Nevruz’un anlamı, önemi ve güzellikleri gerçekten paylaşılmaya değer...
Nevruz Türk dünyasının ortak bayramı ve kültür coğrafyamızın birleştirici unsurları arasında yer almaktadır. Bu anlamlı gün Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan’da “Milli Bayram” olarak kabul edilirken; Kazakistan ve Azerbaycan’da beş gün, diğer ülkelerde ise birer gün resmi tatil eşliğinde kutlanmaktadır.
Özbekistan’daki kutlamalar başkent Taşkent’te, Semerkand ve Buhara’da binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende bir konuşma yapan İslam Kerimov Nevruz’un siyaset üstü bir anlam taşıdığını, bugün kavga edenlerin barışıp, fakir ve kimsesizlere yardım elinin uzatılması gerektiğinin altını çizdi. Konuşmanın ardından meşhur Özbek pilavı ve Nevruz tatlısı olan Sömelek dağıtıldı. Gerçekten Özbek pilavının Türk dünyasında özel bir yeri vardır. Farklı yörelerde farklı şekilde yapıldığı gözlenen Özbek pilavının içindeki malzemeler sebebiyle enerji deposu olduğundan söz edilir. Özbekler geleneksel yemekleriyle ilgili  “sabah kahvaltıda kendin ye, öğle yemeğinde dostunla paylaş, akşam yemeğinde ise düşmanına yedir”  yaklaşımını kullanırlar. Bereketin simgesi olan ve içerisinde şeker bulunmayan Sömelek, buğday, un, kızarmış yağ ve sudan oluşur, çikolatayı andırır.
Nevruz’da bir başka durağımız Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği oldu. Elçilik bahçesinde “küyiz üy” olarak bilinen Kazak evi kurduran Büyükelçi Canseyit Tüymebayev, konuşmasında Özbekistan Büyükelçisi Ulfat Kadirov’a dönerek Özbek pilavına da vurgu yaptı. “Şimdi pilav ve bazı ikramlarımız olacak ama bizim pilavın üzerine eti bol koyduk bu sebeple yediğiniz şeyin Kazak pilavı olduğundan şüphe duymayın” dedi. Nitekim dünyada kurttan sonra ikinci et tüketen yaratılmışların Kazaklar olduğu esprili bir şekilde anlatılır. Ayrıca Kazakların Nevruz kutlamalarında Köje ve baursak gibi geleneksel lezzetler de ikram edildi. Nevruz yemeği olarak hayatı temsil eden Köje su, et, pirinç, buğday, mısır ve yoğurttan oluşan bir çorbaya benzer. Baursak ise yuvarlak ve küçük kızartmalardır..
Türklerin bayramı Nevruz, diğer Türk Cumhuriyetlerinde de coşkuyla kutlandı. Türkmenistan’daki kutlamalara halk oyunları ve Türkmen Ahal-teke atlarıyla yapılan gösteriler damga vurdu. Dev salıncaklar kuruldu ve çimlenmiş buğdaydan yapılan “semene” pilavı ikram edildi. Türkmenistan’daki kutlamalarda Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’yi temsil etti. Kırgızistan’da ise Nevruz’a Devlet Başkanı Atambayev’in konuşması damga vurdu. Atambayev ülkede hâlâ kaos yaratmak ve yolsuzluk yapmak isteyenlerin olduğunu belirterek bu kişilere halkın karşısında adeta gözdağı verdi. Son olarak Azerbaycan’da başkent Bakü’de renkli görüntüler meydana geldi. Güneşli havayı ve tatili fırsat bilen vatandaşlar sokaklara, alışveriş merkezlerine ve konserlere akın etti. Ve diğer Türk yurtlarında da çok sayıda organizasyon gerçekleştirildi.
Bu vesileyle tüm Türk Dünyasının Nevruz Bayramı kutluyorum.

Yazarın Diğer Yazıları