Türk tatilcinin intikamı

Yerli turist, cebinde parası olmasına rağmen Türk turizmcileri tarafından maalesef hep horlandı önemsenmedi.

Hatta bazı haddini bilmez tesis sahipleri yerli turist kabul etmeyip, "biz sadece yabancılara çalışıyoruz" bile dedi bu ülkede.

Yabancının bin lira vererek kaldığı Antalya otellerinde yerli turistler 2 bin lira vermesine rağmen maalesef itildi kalkıldı.

Sonuç olarak o kibirli turizmciler bir kez daha horladığı insanların kapılarını çaldı.

Avrupa ekonomisindeki daralma, Rusya'daki büyük kriz ve ülkemizde son dönemde artan terör olayları son 10 yılın en kötü turizm sezonunun geçmesine neden oldu. Tesislerin doluluk oranı yüzde 60'ın altında.

Turizmci ağlıyor sızlıyor

Turizm Bakanı aracılığı ile okulların geç açılmasını talep ettiler. Sonunda Başbakan kendi yetkisini kullanarak okulların Kurban Bayramı sonrası açılmasına karar verdi.

Burada tek amaç büyük kriz yaşayan turizmcileri kurtarmak.

Ancak onları maalesef okulların 10 gün geç açılması da kurtarmıyor.

Çünkü bir dönem horladığı o insanlar artık Antalya'daki otelleri değil, Yunanistan'daki tesisleri tercih ediyor.

Türk turizmcileri halen cinlik peşinde.

Kriz nedeniyle yabancı tur operatörlerine neredeyse yüzde 50 fiyat kıran oteller yine yerli turiste ihanet içinde.

Böyle olunca da yerli turist bu kez kendisini adam yerine koyan, hizmet aldığı ve hatta Türkiye'deki tesislere ödeyeceğinin yarı fiyatına Yunanistan'ı tercih ediyor.

Bayram tatili için binlerce Türk, Yunanistan'ın Rodos, Mykonos, Santorini gibi adalarında rezervasyon yaptılar. Rezervasyonların yine yerli operatörler aracılığı ile değil de yabancı siteler üzerinden yarı fiyatına yapılması da dikkat çeken en önemli gelişme.

Türk turizmciler bugüne kadar yerli turistleri bu kadar küçümserse olacağı buydu.

Yerli turist adeta intikam alırcasına yabancı ülkeleri tercih etmeye başladı. Yine yerli turistlerin Yunanistan'dan sonra tercih ettikleri bir başka ülke İspanya ve İtalya.

Bu iki ülke adeta Türk turistler tarafından akına uğruyor.

2016 da kayıp yıl olacak

2015 yılı Türk turizmi için adeta kayıp bir yıl oldu.

Türkiye'nin ve dünyanın içinde bulunduğu duruma bakılırsa 2016 yılı da kayıp olarak görünüyor. Özellikle Türk turizmi için en önemli kaynak olan Rusya'da iyileşme yok, tam tersi bozulma daha da artıyor.

Geçen yıl bin dolar için 24 bin ruble verip Türkiye'ye gelen Ruslar, bu kez aynı dolar için 70 bin ruble vermesi gerekiyor. Rus para biriminin FED'in faiz artırım kararı ve petrol fiyatlarının düşmesi ile daha da değer kaybetmesi bekleniyor. Yani bir Rus turist için Türkiye'ye gelmek neredeyse imkânsız olacak.

Tüm bu gelişmeleri Türk turizmcisi iyi okuyup, yerli turisti kazanmak için çaba harcamalı. Otellerde yerli turisti yok sayıp tüm eğlenceleri ve hatta yemekleri bile yabancılara göre hazırlayan turistik tesisler, aklını başına toplayıp yüzünü çok erkenden Türk tatilcilerine çevirmeli.

Yoksa neredeyse üçte bir fiyatlı Yunanistan otelleri Türkler ile dolup taşacak.

Yazarın Diğer Yazıları