Tuz ruhu asit mi baz mı? Nerelerde kullanılır?

Tuz ruhu asit mi baz mı? Nerelerde kullanılır?
Genel anlamda halk arasında tuz ruhu olarak asit aslında sadece temizlik amacı ile kullanılır. Marketlerde bile rahatlıkla bulunabilen tuz ruhu, çok güçlü bir asit, sofra tuzunun sülfürik asit ile karıştırılmasından elde edilmiştir. Peki, tuz ruhu asit mi baz mı?

PVC’den başlayarak demir ve çeliğe kadar ve hatta organik madde üretiminden gıda sektörüne kadar pek çok yerde hidroklorik asit kullanılmaktadır. Bu kadar yararlı olan hidroklorik asit aslında oldukça zehirlidir.

İnsan dokularından başlamak üzere çoğu yüzeyde büyük bir tahribata neden olan tuz ruhu ile ilgili pek çok üzücü vaka bulunmaktadır. Bu nedenle de tuz ruhu kullanırken gerekli önlemlerin alınması şarttır.

TUZ RUHU NEDİR?

Hidrojen ve klor elementlerinden oluşan, oda sıcaklığı ve normal basınçta gaz hâlinde olan hidrojen klorürün sulu çözeltisi hidroklorik asit olarak adlandırılır. Bu asit halk arasında tuz ruhu olarak bilinir. IUPAC adı chlorane, sistematik adı kloran olarak da bilinmektedir. 9. yüzyılda simyacı Cabir bin Hayyan tarafından bulunmuştur.

TUZ RUHU ASİT Mİ BAZ MI?

Tuz ruhunun kimyasal yapısı asittir. Gaz hâlinde olan hidrojen klorürün sulu çözeltisi olan tuz ruhunun molekül formülü HCl, asitlik (pKa) değeri -6.3 olarak bilinir. Tuz ruhunun pH değeri 1.08 olarak belirlenmiştir.

TUZ RUHU NERELERDE KULLANILIR?

Tuz ruhu, çeşitli farklı iş alanlarında kullanımı bulunan bir tür inorganik asit olduğundan bahsetmiştik. Tuz ruhu adıyla satışı gerçekleştiren Türkiye, İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinde, asidin kullanımı evdeki temizlik dışına çıkmamaktadır. Deri işlemeciliği, inşaat sanayisi gibi alanlarda da kullanıldığı belirtmek gerekir.